אוטרקס היא תרופה נגד אלרגיות (אנטי-היסטמינית), שנעשה בה שימוש גם במצבים פסיכיאטרים קלים.
אוטרקס הוא השם הגנרי של התרופה, שנמכרת גם תחת השמות הידרוקסיזין, אהיסטון, פנרגן, ציפרוהפטדין ואהיסטון.
מתי משתמשים באוטרקס?
השימוש העיקרי של אוטרקס היא בטיפול באלרגיות שונות, אשר גורמות לחוסר נוחות, מצוקה, ותופעות מטרידות נוספות. אין חשיבות לגורם האלרגיה, אלא רק להופעת תגובה אלרגית בגוף.
בנוסף, אוטרקס משמשת להתמודדות עם הפרעות נפשיות ממשפחת הפרעות החרדה. התרופה יעילה בהרגעה והורדת מתח. ניתן להשתמש בה עם ילדים במצבי מתח ספציפיים (למשל, לפני טיפול שיניים). התרופה משמשת מבוגרים הסובלים מהתקפי פאניקה ומהיסטריה.
אינדיקציה נוספת, שאינה קשורה לא למצבים נפשיים ולא לתגובות אלרגיות, נובעת מתכונות נוספות של התרופה: מנותחים לאחר הרדמה כללית מקבלים לעיתים אוטרקס על מנת להפחית את ריכוז תרופות ההרדמה הנרקוטיות שקיבלו במהלך הניתוח.
איך פועלת אוטרקס?
כאמור, אוטרקס היא תרופה אנטי- היסטמינית, שיעודה העיקרי טיפול באלרגיות. כאשר מופיעה אלרגיה אצל אדם, מופרש מתאיו חומר הנקרא היסטמין. הפרשת ההיסטמין נובעת מתקלה במערכת החיסונית, שגורמת לגוף להגיב באופן מוגזם לגורם שאין באמת צורך להגיב אליו.
ההיסטמין גורם להופעת התופעות האלרגיות (דמעות, אודם, דלקת וכדומה). אוטרקס מתיישבת על הקולטנים בתא שמעודדים את הפרשת ההיסטמין, וחוסמת אותם. כאשר מופרש פחות היסטמין, נחסמת כל שרשרת התגובות הגופניות שיוצרת את האלרגיה, וכך יורדת התגובה האלרגית.
איזור הפעילות של האוטרקס הוא במערכת העצבים המרכזית, באיזורים הקורטיקליים (בשכבת המעטפת של המח). כנראה שעובדת פעולתו באזור זה היא שמובילה לכך שהתרופה משפיעה גם על מצבים של לחץ ומתח, גורמת להרגעה ולהרדמות. אמנם זוהי פעילות משנית של התרופה, אך בהחלט ניתן לעשות בה שימוש גם כאשר אין תגובה אלרגית.
יתרונותיה של אוטרקס על פני תרופות אחרות
יתרונה הגדול של האוטרקס הוא בהיותה תרופה לא ממכרת. זוהי הסיבה שנעשה בה שימוש בעיקר בקרב מטופלים שיש להם היסטוריה של התמכרויות בעבר. את התרופה ניתן לקחת באמצעות טבליות, אך גם בסירופ ואפילו בנרות, ולכן היא נוחה מאוד לשימוש בקרב ילדים.
כמו לאנטי-היסטמינים אחרים, לאוטרקס יש השפעה מרדימה. זה עשוי להיות חיסרון כאשר רוצים לעשות פעולות שדורשות עירנות, אך זהו יתרון אצל אנשים הסובלים מהפרעת חרדה או מהתקף חרדה, או למי שצריך להתמודד עם סיטואציה מלחיצה.
תופעות לוואי
תגובה אלרגית היא בעצמה "תופעת לוואי" של הגוף לגורם אלרגני כלשהי. כמו לכל תרופה, גם לאוטרקס עשויות להיות תופעות לוואי.
חשוב לציין, שכאשר התרופה משמשת לטיפול בחרדות ומתח, יש מקום לשקול את יעילותה למול תופעות הלוואי שהיא גורמת. אך כאשר היא משמשת לטיפול חירום בתגובה אלרגית, חשוב קודם כל לחסום את התגובה האלרגית, שעשויה במקרים מסוימים להיות מסוכנת, ולשקול פחות בכובד ראש את תופעות הלוואי.
באופן פרדוקסלי, ישנם אנשים שאלרגים דווקא לתרופות אנטי היסטמיוניות, ולכן כמובן אסור להם לקחת אוטרקס. גם לנשים בהריון, נשים מניקות, ואנשים שסובלים מפצעים כרוניים על העור, לא מומלץ השימוש באוטרקס. האוטרקס מתפרקת בכבד וכלייה, ולכן גם אנשים הסובלים ממחלות באיברים אלה מנועים מלהשתמש בה.
תופעות הלוואי של אוטרקס בדרך כלל קלות, לא מופיעות כלל בשימוש חד פעמי ונקודתי, וחולפות לאחר מספר ימים כאשר נוטלים את התרופה באופן קבוע. התופעות כוללות תחושת חולשה וחוסר ערנות, יובש בפה, ורעד קל בידיים.
בשימוש ארוך בתרופה, עלולות להופיע תופעות לוואי קשות יותר הכוללות קושי בנשימה, פגיעה בשיווי המשקל והתכווצויות בלתי נשלטות של השרירים.