דולוקסטין הינה תרופה פסיכיאטרית, נוגדת דיכאון, מהדור החדש של נוגדי הדיכאון, ממשפחה שנקראת SNRI. דולוקסטין הוא השם הגינרי של התרופה, והיא נמכרת גם תחת השם סימבלטה.
מתי משתמשים בדולוקסטין?
דולוקסטין היא בראש ובראשונה תרופה לטיפול בדיכאון וחרדה. רושמים אותה לאנשים הסובלים מדיכאון קליני מג'ורי, בעיקר כאשר הדיכאון מלווה בכאבים פסיכוסומאטיים שונים, המקושרים לתמונה הדיכאוניים. לדולוקסטין פוטנציאל בהפחתת כאבים מסוג זה, ולכן היא התרופה הנבחרת בדרך כלל במקרים אלה.
בנוסף, משמשת הדולוקסטין לטיפול בכאב גופני שנלווה למצוקות פסיכיאטריות אחרות שאינן קשורות לדיכאון. כאבים פסיכוסומאטיים שלא נמצא להם מקור, והטיפולים הספציפיים אינם מועילים להם עשויים להגיב היטב לטיפול בדולוקסטין.
לדולוקסטין גם שימושים שאינם פסיכיאטרים במהותם. ישנה התוויה מאושרת לטיפול בחולי סכרת אשר סובלים מכאבים עצביים היקפים, תופעה מוכרת של סכרת שאינה מאוזנת היטב. בחו"ל היא משמשת גם לטיפול בחוסר שליטה על סוגרים אצל נשים (לטיפול בבריחת שתן).
איך פועלת דולוקסטין?
דולוקסטין שייכת למשפחת SNRI– מעכבי קליטה מחדש של סרטונין ונוראפינפרין. סרטונין ונוראפינפרין הם שניים מהנוירוטרנסמיטורים הבולטים בהעדרם, או בכמויות הנמוכות שלהם במח, בתמונה קלינית של דיכאון.
מטרתן של התרופות נוגדות הדיכאון להעלות את רמת הנוירוטרנסמיטורים במח. כאשר תא עצב אחד משחרר מוליך עצבי למרווח הסינפטי, חלק מהמוליכים נקלטים בתא הבא, וחלק נשארים בסינפסה. בסינפסה ישנם אנזימים שמפרקים את העודפים, וכן ישנו תהליך של קליטה מחדש של נוירוטרנסמיטורים לתא המקורי לשימוש חוזר.
דוקולסטין חוסם את הקליטה מחדש של סרטונין ונוראפינפרין, ובכך יוצר עליה בריכוז שלהם במרווח הבין סינפטי. עליית הריכוז נמצאה כמשפרת סימפטומים של דיכאון וחרדה. לא ברור בדיוק המנגנון שגורם לדולוקסטין להיות יעיל גם בהפחתת הכאב, אך ההשערה היא שכמו שהסימפטומים הדיכאוניים נחלשים, כך גם הייצוג החשמלי המוחי של הכאב הולך ופוחת.
דולוקסטין ניתנת במרשם רופא בלבד, במינון של 30-60 מ"ג ביום. לוקח לתרופה בין שבועיים לחודש להגיע לשיא ההשפעה שלה, ולשיפור משמעותי בסימפטומים של ההפרעה.
יתרונות של דולוקסטין על פני נוגדי דיכאון אחרים
היתרון הגדול של דולוקסטין על פני תרופות מהדור הישן הוא מיעוט ונדירות תופעות הלוואי. היותו תרופה שאינה מסוכנת במינון יתר חשובה במיוחד בטיפול באנשים הסובלים מדיכאון, שעלול להיות מלווה בדחפים אובדניים.
בהשוואה לתרופות הנפוצות מקבוצת SSRI, עדיף הדולוקסטין במקרים בהם הדיכאון אינו מגיב לטיפול, בדרך כלל בגלל שאינו ספציפי לסרטונין. דולוקסטין מטפלת גם בסרטונין וגם בנוראפינפרין, ולכן יעילותו רחבה יותר.
תופעות לוואי
הדור החדש של התרופות נוגדות הדיכאון הומצא בעיקר כדי להתמודד עם ריבוי תופעות הלוואי שאפיינו את הדורות הישנים של נוגדי הדיכאון. כשייך לדור החדש, הדולוקסטין אכן אינו גורם ליותר מידי תופעות לוואי. רובן חלשות, נדירות, וחולפות מאליהן תוך מספר שבועות.
תופעת הלוואי המדווחת הנפוצה ביותר היא בחילה, בעיקר בשבועיים הראשונים לשימוש בתרופה. תופעות נוספות עשויות להיות יובש בפה, עייפות מוגברת, חוסר תאבון ועצירות. בקרב קשישים הסיכוי להופעת תופעות הלוואי גבוה יותר. לא נהוג להשתמש בתרופה בקרב ילדים, כי אין מספיק מחקר בנושא. אחת מתופעות הלוואי הבעייתיות, שדורשת השגחה על המטופלים, היא התגובה הפרדוקסלית לטיפול- עלייה בסימפטומים הדיכאוניים, ואפילו התחזקות של מחשבות ודחפים אובדניים.
דולוקסטין נחשבת לתרופה בטוחה לשימוש, והסכנה לפגיעה במינון יתר קטן. עם זאת, אסור ליטול אותה כאשר ידוע על מחלות כבד, כליות או לב. גלאוקומה גם היא מהווה קאונטר-אינדיקציה לשימוש. אסור ליטול דולוקסטין בשילוב עם תרופות אנטי דיכאוניות מקבוצת מעכבי MAO, ועם תרופות אנטי- פסיכוטיות.