דחיינות כרונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחקר: טיפול ממושך מפחית כנות אך מעלה את היצירתיות

דחיינותזה קורה לכולנו. אנחנו מקבלים על עצמנו משימה אחת או יותר, ונוטים, מכל סיבה שהיא, לדחות אותה למועד מאוחר, או לדקה ה – 99. דחיינות היא תכונה נפוצה מאד וגם נורמאלית. המשימות הרבות שאנו נאלצים לבצע במהלך היום יום, העובדה שחלק מהן לא תמיד מעניינות ואטרקטיביות עבורנו וגם העובדה, שלעיתים, הן כרוכות בחוסר נוחות, מובילה אותן לדחות את חלקן.

אולם, ישנה תופעה בשם דחיינות כרונית, שבה נוטים הסובלים ממנה לדחות כל משימה, במקום לבצע אותה ברגע האמת, במועד המתאים. העובדה הזו גורמת להם ללא מעט סבל ולהשלכות רבות, הבאות לידי ביטוי בחיי היום יום שלהם, בין אם בבית, בעבודה, בלימודים או בכל מסגרת אחרת שהיא.

רקע ותסמינים

הדחיינות הכרונית היא מצב קיצוני ופחות נפוץ, בהשוואה לדחיינות עצמה. היא באה לידי ביטוי בדחיית פעולות ומשימות שונות שוב ושוב, למרות החשיבות לבצע אותן במועד מסוים. אין הכוונה שהסובלים מכך אינם מעוניינים לבצע את המשימה או את הפעולה, אלא בשל הפרעה כלשהי, בעיה בתפקוד הנורמלי הנובעת מסיבה מסוימת, מובילה אותם למצב של דחיינות. הדחיינות הכרונית, בניגוד לדחיינות רגילה, אינה מצב חולף. היא דפוס התנהגותי, הבא לידי ביטוי בחיי היום יום בתצורות שונות, כשפעמים רבות עשוי להיתפס כעצלנות, למשל.

גורמים

הגורמים לדחיינות כרונית יכולים להיות רבים. פרפקציוניזם, למשל, הוא אחת הסיבות הבולטות לדחיינות כרונית. רבים הסובלים מדחיינות כרונית מתקשים לבצע משימות כלשהן או למצוא בעצמם את האנרגיה לגשת אליהן, אלא אם כן הם יודעים בוודאות שישלימו אותן באופן מושלם ויעמדו בציפיות הגבוהות שהם הציבו לעצמם (או, הציבה להם החברה, כפי שהם משערים). אם הם אינם משוכנעים שיוכלו לבצע את המשימה באופן מושלם, הם ייטו לדחות אותה.

גורם אפשרי נוסף לדחיינות כרונית היא תחושת חוסר היכולת. מי שסובל מכך מאמין שהוא איננו מסוגל לעמוד במשימה, שהמשימה "גדולה עליו" ולכן כדאי לדחותה. מוטיבציה נמוכה היא גורם נוסף. במקרים בהם המשימה עצמה משעממת מדי או לא מספיק חשובה, נוטים לדחות אותה, וגם היעדר באסטרטגיה למידה נכונה, האופייני לסטודנטים רבים.

הפרעות קשב וריכוז הן סיבות נוספות לדחיינות כרונית, שכן הן יוצרות קושי רב מאד, אצל הסובל מהן, לתכנן כראוי משימות וגם לשמור על ריכוז ותשומת לב במהלך המשימה עצמה. ובל נשכח גם את הגורמים הרגשיים, שיכולים להוביל לדחיינות, כמו למשל, דיכאון, תחושת כישלון, חרדה ואפילו ייאוש במקרים מסוימים.

אבחון

האבחון עצמו נעשה לרוב לאחר פנייתו של הסובל מהתופעה אל המטפל ולאור הסימפטומים השונים שהוא מעלה בפניו. הדחיינות הכרונית יכולה לפגוע באופן משמעותי בחייו של הסובל ממנה ולגרום לו לקשיים רבים, הנלווים לה. התייחסות לסיבות, שגורמות לדחיינות, עוזרת בקבלת הטיפול המתאים שיעזור להתמודד איתה בצורה הטובה ביותר.

טיפולים

הטיפול במקרים של דחיינות כרונית מותאם נקודתית לסובל ממנה, תוך בחינת הסימפטומים הנלווים לה וכמובן גם הגורמים לדחיינות עצמה, כאמור. קבלת כלים שונים, העוזרים בתעדוף המשימות, ביצירת משמעת עצמית וגיוס מוטיבציה, למשל, היא חלק מהטיפול בתופעה.

הסובלים מביטחון עצמי ירוד, למשל, או כאלה שבטוחים שהמשימה "גדולה" עליהם, חשוב שיתחילו בצעדים קלים שיעזרו להם לחזק את ביטחונם העצמי ולהתמודד בצורה טובה יותר עם המשימה. הצלחה במשימה תדרבן אותם להמשיך הלאה ולהתמודד עם משימות אחרות, במקום לדחות אותן למועד מאוחר יותר. כמובן שכל זה יכול להיעשות בעזרתו של מטפל מוסמך, המכיר לעומק את התופעה ויכול לסייע לסובלים ממנה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן