לידה היא בדרך כלל אירוע משמח, אירוע שכולם מחכים ומצפים לו במשך כל חודשי ההריון (ולעיתים אף מלפני כן). בעיקר מצפים לשמחה ולאושר מצד האם היולדת.
בשנים האחרונות עולה מעט המודעות (בעיקר בקרב נשים, ובינן לבין עצמן), לכך שלא תמיד תחושתה המיידית של האם הצעירה היא תחושה חיובית הקשורה לאושר וסיפוק. לעיתים, לוקח לאם זמן להתחבר לתינוק החדש, להתאהב בו ולרצות לטפל בו.
במקרים קלים, שהינם נפוצים יותר ממה שאפשר להעלות על הדעת, מדובר בעצבות או דכדוך קלים לאחר הלידה, אשר חולפים מעצמם לאחר כמה ימי הסתגלות. תופעה זו נקראת baby blues. המקרים הקיצוניים יותר (שהם גם נדירים יותר, אך לא נדירים כפי שמקובל לחשוב), נמשכים זמן ארוך יותר והם בעלי מאפיינים של דיכאון מג'ורי. זהו הדיכאון אחרי לידה.
אך דיכאון אינה ההפרעה היחידה שעשויה להופיע לאחר לידת תינוק חדש. מספר הולך ועולה של נשים מדבר על תחושה שונה- על תחושה של חרדה. חרדה שמתעוררת אחרי הלידה, ובדרך כלל גם קשורה לתהליך ההריון, הלידה או הטיפול בתינוק.
סימפטומים לחרדה אחרי לידה
ראשית, יש לציין כי חרדה אחרי לידה אינה הפרעה המוגדרת במדריך הפסיכיאטרי כהפרעה בפני עצמה. כאשר מאבחנים הפרעת חרדה, מציינים לעיתים אירוע משמעותי, טראומטי או מלחיץ, אשר גרמו להתעוררות החרדה. לידה עשויה להיות אירוע כזה, גם כשהלידה עצמה טראומטית, וגם כאשר הלידה תקינה אך האירוע נחווה כמלחיץ ומעורר רגשית על ידי היולדת.
חרדה היא תחושה של פחד מפני דבר שאינו מוגדר היטב, או פחד מפני משהו מוגדר שאין סיבה אמיתית ומציאותית לפחד ממנו בצורה קיצונית. בחרדה אחרי לידה בדרך כלל הפחד הוא מפני סיבוכים רפואיים הקשורים באם עצמה (זיהום, אובדן הפוריות, קשיים בהנקה וכד'), מפני קשיים שעשויים להתעורר בטיפול בתינוק (איך לגדל אותו? איך להרגיע אותו? איך להאכיל אותו? איך לא לפגוע בו? ועוד), ומפני קשיים שעלולים להתעורר במערכת הזוגית, החברתית או המשפחתית.
כמובן, שכל החששות הללו הם במקומם, ומאפיינים כמעט כל יולדת, בעיקר בלידות הראשונות. החששות הופכות לחרדה כאשר הן ממלאות את כל עולמה של האישה, היא לא יכולה לחשוב על דברים אחרים, מתקשה למצוא פתרונות ולחלוק את חששותיה עם אחרים, וכאשר החרדה לא מאפשרת לה לתפקד באופן מספק וגורמת לה למצוקה עזה, יותר ממה שהיה מצופה מחששות נורמטיביים.
החרדה כאמור, עשויה לפגוע בתפקודה של היולדת. לעיתים הפגיעה תהיה רק בעניינים הקשורים ליולדת עצמה- היא תשתדל להימנע מכל דבר שעשוי לעורר עוד את החרדה (כמו מפגשים חברתיים, קיום יחסי מין, יציאה לבילויים, חזרה לעבודה וכדומה). במקרים האחרים החרדה פוגעת ביחסים הזוגיים, או ביכולתה של האם לטפל בתינוקה ואף בילדיה הבוגרים יותר.
חרדה מגיעה לעיתים קרובות מלווה בתחושות של דיכאון, ולעיתים יאובחן דיכאון לאחר לידה עם סימפטומים חרדתיים. החרדה עשויה לצוף בצורה של מחשבות חודרניות, סיוטי לילה, התקפי פאניקה וכולי.
גורמים לחרדה לאחר הלידה
הגורמים לחרדה אחרי לידה הם שילוב של גורמים פיזיולוגיים (נטייה גנטית, הפרעה הורמונאלית ועוד), עם גורמים פסיכולוגיים (כגון תחושת דחק עזה בלידה, קשיים זוגיים או בינאישיים, קשיים פסיכולוגיים קודמים ועוד).
דרכי טיפול
הטיפול היעיל ביותר הוא טיפול המשלב התייחסות לכל הגורמים לחרדה שאחרי הלידה. במישור אחד, ניתן לטפל בחרדה בצורה תרופתית, הן בתרופות נוגדות חרדה, והן בתרופות המווסתות פעילות הורמונלית שאופיינית אצל נשים אחר לידה, ועשויה לחרוג מהטווח הנורמלי במקרים מסוימים. ליווי נפשי-רגשי מומלץ גם הוא על מנת להתמודד עם הגורמים הפסיכולוגיים ועם השלכות החרדה על התפקוד והתחושות היומיומיות.