לוסטרל היא תרופה פסיכיאטרית אנטי- דיכאונית, קרובת משפחה של הפרוזק המפורסמת. הלוסטרל מיועדת בעיקר לטיפול בהפרעות מצב רוח בספקטרום הדיכאוני (דיכאון מג'ורי ודיסטימיה) המתאפיינות במצב רוח ירוד, פגיעה בתפקוד, חוסר הנאה, מחשבות שליליות, מחשבות וניסיונות אובדניים, פגיעה בתיאבון, פגיעה בשינה ופגיעה ביחסים בינאישיים.
דיכאון היא הפרעה נפוצה יחסית, אשר יכולה לפגוע ברמה קשה ביכולתם של החולים להשתלב ולתפקד בחיי היומיום. בנוסף, התרופה מאושרת בארץ לטיפול גם בהפרעות הנמצאות בקבוצת הפרעות החרדה כמו הפרעת פאניקה, הפרעה אובססיבית- קומפולסיבית (OCD), הפרעות חרדה ספציפיות ובעיקר פוביה חברתית, ובמקרים מסוימים של הפרעות פוסט טראומטיות (PTSD) והפרעות אכילה. בארץ התרופה משווקת בשם לוסטרל או סרטרלין, בעוד בארה"ב היא משווקת בשם זולופט.
לעיתים נעשה שימוש בלוסטרל כתרופה עיקרית או כתרופה תומכת גם בטיפול בבעיות פיזיולוגיות כגון כאבי ראש, פיברומיאלגיה, מעי רגיז ועייפות כרונית.
פעולת הלוסטרל
לוסטרל שייכת למשפחת תרופות שנקראת SSRI -selective serotonin re-up- taker inhibitors, כלומר- מעכבים סלקטיביים של קליטה מחדש של הנוירוטרנסמיטר סרטונין. התפתחות המחקר על המח (במישור הנוירולוגי והפסיכיאטרי) העלה כי בדיכאון ישנה ירידה משמעותית של כמות הסרטונין במח (וגם של דופאמין ונוראדרנלין).
הדור הישן של התרופות האנטי- דיכאוניות, שנקרא "מעכבי MAO" העלה את כמות הסרטונין במח על ידי עיכוב האנזים שתפקידו לפרק את הסרטונין לאחר שזה משתחרר מתא העצב לסינפסה (המרווח בין תאי העצב, דרכו עוברים המסרים בין התאים).
הבעיה הייתה שהתרופות העלו גם את כמותם של נוירוטרנסמיטורים אחרים במח, וגרמו לתופעות לוואי בעייתיות מאוד. ה-SSRI עובד אחרת. הוא מונע באופן סלקטיבי את הקליטה מחדש של הסרטונין בתא העצב לאחר ששוחרר בסינפסה. הלוסטרל יודעת לעשות פעולה זאת בצורה מדויקת יחסית, כך שהיא יעילה ביותר, וגורמת למעט תופעות לוואי.
ההליך הטיפולי
בעיקרון, השימוש בלוסטרל מותאם בעבור אנשים הסובלים מדיכאון או מאחת ההפרעות שהוזכרו לעיל. הפרעות נפשיות אמורות להיות מאובחנות על ידי פסיכיאטר, רופא מומחה בבריאות הנפש. אך בעקבות שכיחות הדיכאון בחברה שלנו בעשורים האחרונים, מתרבים המקרים בהם נעשה שימוש בתרופות כמו לוסטרל ללא אבחנה רשמית של פסיכיאטר. גם רופא משפחה יכול לרשום לוסטרל כאשר הוא מתרשם ממצב דיכאוני של המטופל שלו.
עם זאת, כדאי לדעת שיעילות התרופות הפסיכיאטריות גדולה יותר כאשר הטיפול מלווה בתמיכה טיפולית- פסיכותרפויטית. ללא טיפול אשר מנסה לרדת לעומקה של הבעיה, לגורמים של הדיכאון, ולפתור אותם, עלולה להיווצר תלות נפשית בטיפול התרופתי.
יתרונות הלוסטרל
לוסטרל היא אחת התרופות הוותיקות ממשפחת ה-SSRI, והיא נחשבת לתרופה בטוחה ויעילה. הזמן החולף עד שהיא מתחילה להשפיע קצר יותר בהשוואה לפרוזק, אחותה הותיקה עוד יותר, אך גם בשימוש בלוסטרל יש לקחת בחשבון טווח של 3-8 שבועות עד שמגיעים למלוא השפעתה על החולה.
משך הזמן הזה עשוי להיות בעייתי עבור אנשים שנמצאים במצוקה קשה ומחפשים בתרופה מענה מיידי לתחושות הקשות שמלוות אותם. חשוב לא להתייאש מוקדם מידי, ולא להחליף תרופות לפני שברור שמוצתה כלל האפשרות של הלוסטרל להגיע לפעילות מיטבית.
יש לציין, כי בדרך כלל לא מומלץ לנשים בהריון או נשים מניקות להשתמש בתרופות מקבוצת SSRI, אך יחד עם זאת הלוסטרל נחשבת לבטוחה מבין שאר בנות המשפחה בתחום זה, כך שאם אין ברירה להמשיך טיפול תרופתי גם בזמן הריון, זוהי התרופה המומלצת על ידי רב הרופאים.
תופעות לוואי
רוב האנשים שנוטלים לוסטרל לא חשים כל תופעת לוואי, או שחשים תופעות קלות ביותר שחולפות מאליהן לאחר זמן מה. זאת בעיקר בהשוואה לתרופות נוגדות דיכאון אחרות, גם אלה מהמשפחה של הלוסטרל. התופעות הנפוצות הן כאלה הקשורות למערכת העיכול- כאבי בטן, בחילה, ויובש בפה.
לעיתים נטילת התרופה פוגעת באיכות השינה או באורכה, וכן לעיתים מדווח על פגיעה בחשק המיני. יחד עם זאת, יש לזכור שבמצב של דיכאון הפגיעה בשינה ובחשק המיני עשויים להיות קיצוניים הרבה יותר. בכל מקרה, אם תופעות הלוואי קשות או חריגות, יש לפנות לרופא ולבדוק אפשרות של מעבר לתרופה אחרת.