סוליאן היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי פסיכוטית, מהדור החדש של התרופות הנקראות תרופות א- טיפיות. סוליאן הוא השם הגנרי של התרופה, והיא נמכרת גם תחת השמות אולנזפין, גאודון וקלוזפין.
מתי משתמשים בסוליאן?
סוליאן היא תרופה אנטי- פסיכוטית, ולכן משמשת בראש ובראשונה לטיפול בחולים הסובלים מסכיזופרניה, או מהפרעות אחרות מקבוצת המחלות הפסיכוטיות.
סכיזופרניה היא מחלה שמאופיינת בשני סוגים של סימפטומים, המכונים סימפטומים חיוביים וסימפטומים שליליים. סימפטום חיובי כולל כל תופעה שנוספת על הופעה אנושית רגילה בגלל המחלה. זה כולל מחשבות שווא, דלוזיות והלוצינציות.
סימפטום שלילי כולל כל תופעה שמאפיינת אנשים שאינם חולים, ונעלמת בעקבות המחלה. זה כולל הפרעות במוטיבציה, הפרעות בתנועה וליקויים בחשיבה או בקוגניציה.
סוליאן יעילה בעיקר בטיפול בסימפטומים חיוביים. לכן, השימוש בה נעשה גם במצבים של נסיגה של המחלה, בין אפיזודות, במטרה לשמור על איזון ולמנוע התקפים פסיכוטיים, וגם בעת משברים פסיכוטיים אקוטיים חריפים, לטיפול והפחתה של הסימפטומים.
איך פועלת סוליאן?
סוליאן, ככל התרופות האנטי פסיכוטיות, פועלת על איזורים ופעילות דופמינרגית במערכת העצבים המרכזית. באופן ספציפי יותר, הסוליאן חוסמת שני סוגים של קולטנים של דופאמין במח- קולטנים שנקראים D2 ו-D3.
חסימת הקולטנים מונעת מהדופאמין להביא לפעילות יתר של המח, מה שמוביל להופעת הסימפטומים החיוביים. הרגעת עודף הפעילות של הדופאמין במח, מפחיתה את הסימפטומים המדוברים. יש לציין, שעדיין לא נמצאה תרופה שמשפיעה באופן משביע רצון על הסימפטומים השליליים של סכיזופרניה.
סוליאן ניתנת על פי מרשם רופא. המינון נע בין 100 ל-800 מ"ג ביום, אך יש להתאים את המינון למצבו של החולה ולנתונים נוספים. בין התקפים פסיכוטיים בדרך כלל המינון נמוך יותר, ולשם טיפול בפסיכוזה אקוטית נעשית עלייה של המינון. סוליאן אינה משפיעה באופן מיידי על הסימפטומים של סכיזופרניה, והיא מגיעה לשיא השפעתה רק לאחר כ-6 שבועות.
יתרונות של סוליאן על פני תרופות אנטי-פסיכוטיות אחרות
סוליאן שייכת לתרופות החדשות, הא-טיפיות לטיפול בפסיכוזה, ויתרונותיה ככזו מתייחסת בעיקר למידת יעילות גדולה, ביחס למיעוט תופעות לוואי שרובן קלות וחולפות מאליהן לאחר תקופה מסוימת. סוליאן משמשת גם בין התקפים אקוטיים, וגם במהלכם, ולכן אין צורך להחליף תרופה (אלא רק מינון) כאשר מצבו של המטופל משתנה.
תופעות לוואי וקאונטר-אינדיקציות
תרופות אנטי פסיכוטיות הן תרופות שמשפיעות על פעילות המח. רב הנסתר על הגלוי במדעי המח, ולכן השפעה חיובית על סימפטום מסוים עלולה לגרום לפעילויות נוספות שיוצרות תופעות לוואי.
תופעות הלוואי האופייניות לסוליאן כוללות רעידה של כפות הידיים, עייפות, כאב בטן מלווה בבחילה והקאות. עלולים להופיע נדודי שינה, תחושת חרדה או בלבול. תופעות קשות יותר כוללות דימומים, כאבים קהים ברגליים שיכולים לגרום גם לקשיון של השרירים ולקשיים בהליכה, פגיעה בתפקוד הכליות עד כדי אי ספיקת כליות או דלקת בכליות ואנמיה.
אצל נשים, יכולה לחול עליה משמעותית בהפרשת פרולקטין, ההורמון שאחראי על הפרשת חלב. עודף הפרולקטין עלול לגרום להפרשה ספונטנית של חלב מהשדיים, וכן להפסקת המחזור.
תופעה שהייתה אופיינית לנוגדי הפסיכוזה הישנים, אך עלולה להופיע במקרים נדירים גם בשימוש בסוליאן היא הפרקינסוניזם- הופעת תופעות אופייניות לפרקינסון כמו רעד, קשיים מוטוריים ובלבול. בניגוד לפרקינסון שהינו מחלה פרוגרסיבית, הפרקינסוניזם חולף כאשר מפסיקים את השימוש בתרופה.
סוליאן היא תרופה שמכילה לקטוז (סוכר חלב), ולכן חשוב לבדוק רגישות ללקטוז לפני השימוש בה. התרופה אינה מתאימה לשימוש בזמן הריון והנקה, ובדרך כלל לא רושמים אותה בכלל בגיל הפוריות. התרופה אסורה לשימוש בקרב ילדים, ומחייבת בדיקות תקופתיות שגרתיות של תפקודי הכליות.