פלובוקסאמין היא תרופה פסיכיאטרית, נוגדת דיכאון, מהדור החדש של התרופות נוגדות הדיכאון (SSRI). בארץ נמכרת התרופה תחת השם המסחרי פבוקסיל.
מתי משתמשים בפלובוקסאמין?
פלובוקסאמין, כאמור, היא תרופה נוגדת דיכאון, ולכן משמשת בעיקר לטיפול במצבים של דיכאון ושל חרדה (רב נוגדי הדיכאון משמשים גם לטיפול בחרדה, ובהרבה מקרים ניתן להבחין בסימפטומים של דיכאון ושל חרדה המופיעים בקו-מורבידיות).
הבחירה דווקא בפולובוקסאמין ולא בתרופות אחרות מתוך משפחת ה-SSRI (שפעילותן דומה), נעשית על ידי הרופא, ועל פי שיקולים אישיים של מטופל ספציפי, רגישויות, והתנסויות קודמות בתרופות נוגדות דיכאון.
בנוסף, משמשת פלובוקסאמין לטיפול בהפרעות חרדה ממשפחת ההפרעות הכפייתיות (הפרעה טורדנית כפייתית- OCD, למשל), לטיפול בהתקפי פאניקה חוזרים, לטיפול בפוביות שונות (ובעיקר בפוביה חברתית). לעיתים, נכנסת הפלובוקסאמין לסל התרופות הנרשמות למטופלים הסובלים מבולימיה המלווה בחרדה או בתחושות של דיספוריה.
איך פועלת פלובוקסאמין?
התרופות ממשפחת ה-SSRI פועלות על ידי עיכוב סלקטיבי של מנגנון הקליטה מחדש של סרטונין בתאי המח.
פעילות תאי המח נעשית על ידי העברת פולסים עצביים באמצעות נוירוטרנסמיטורים שמועברים מתא אחד למשנהו דרך המרווח שבין התאים שנקרא סינפסה. כאשר נוירוטרנסמיטור מפעיל את הקולטן שלו בתא המטרה, נפתחות תעלות נתרן, שגורמות למעבר הפעילות החשמלים לתא המטרה.
במצבים של דיכאון וחרדה, נמצא כי רמת הסרטונין במרווחים הסינפטיים נמוכה מהנורמה, ולכן מטרת התרופות היא להעלות את רמתם, וכך לעודד פעילות סרטונינרגית בין התאים. לאחר שחרורם של הנוירוטרנסמיטורים בסינפסה, הם מפורקים על ידי אנזימים שזהו תפקידם, אך חלקם גם מוחזר לתא המקור באמצעות מנגנון של קליטה מחדש. מטרתו של מנגנון זה הוא לחסוך באנרגיה, ולעשות שימוש חוזר בנוירוטרנסמיטורים ששוחררו.
פלובוקסאמין למעשה חוסמת את אותו מנגנון של קליטה מחדש (סלקטיבי- משום שהיא לא חוסמת את הקליטה מחדש של נוירוטרנסמיטורים אחרים, שאינם סרטונין). כך נשאר הסרטונין למשך זמן ממושך יותר בסינפסה, גורם להפעלה טובה יותר של תא המטרה, ומפחית את הסימפטומים.
כיתר התרופות במשפחה, פלובוקסאמין ניתנת במרשם רופא, במינון שמותאם לצרכי המטופל. לתרופה לוקח זמן ארוך יחסית להגיע למלוא ההשפעה (יכול להגיע עד חודש וחצי), ולכן חשוב להקפיד על נטילתה לאורך זמן זה.
יתרונות של פלובוקסאמין
היתרונות של פלובוקסאמין על פני נוגדי דיכאון שאינם שייכים לקבוצת ה-SSRI לא קשורים ליעילות של התרופה, אלא בעיקר לתופעות הלוואי הנגזרות ממנה.
פלובוקסאמין נחשבת לתרופה יעילה, שתופעות הלוואי שלה מינוריות, ובדרך כלל חולפות מאליהן לאחר זמן קצר. יתרון משמעותי נוסף הוא שהתרופה אינה מסוכנת במינון יתר, תכונה חשובה מאוד בקרב תרופות המשמשות לטיפול באנשים הסובלים מדיכאון, ואף עשויים להיות אובדניים.
תופעות לוואי
כאמור, תופעות הלוואי של פלובוקסאמין הן קלות בדרך כלל וחולפות מאליהן. ובכל זאת, יש לשים לב לתופעות שמתעוררות, ולשקול את עוצמתן אל מול יעילותה של התרופה בטיפול בסימפטומים.לעיתים יש צורך להחליף תרופה לתרופה אחרת מאותה משפחה, או להחליף בכלל את סוג הטיפול.
תופעות הלוואי הנפוצות בשימוש בפלובוקסאמין הן בחילה, כאב ראש, עייפות יתר וישנוניות, קשיים בשינה או נדודי שינה, תחושה של חולשה והעדר אנרגיה, יובש בפה, שלשולים, סחרחורת ובעיות בעיכול.
במקרים נדירים יותר עלולה התרופה לגרום לזיהומים בדרכי הנשימה, לבעיות בתפקוד המיני (אי יכולת להגיע לשפיכה אצל גברים, אימפוטצניה, חוסר יכולת להגיע לאורגזמה אצל נשים, וירידה בחשק המיני בקרב שני המינים).
התרופה עלולה לגרום גם לפגיעה בתיאבון, רעד, פריחה על העור וטשטוש בראייה. ישנה גם תופעה פרדוקסאלית בה התרופה גורמת דווקא להתחזקות של הסימפטומים הדיכאוניים והחרדתיים.