תרופת פלוטין

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תרופת פלוטיןפלוטין היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי דיכאונית, השייכת לדור החדש של נוגדי הדיכאון, משפחה שנקראת SSRI. השם הגנרי של התרופה הוא פלוקסטין, והיא נמכרת גם תחת השמות המסחריים אפקטין, פרוזאק ופריזמה.

מתי משתמשים בפלוטין?

פלוטין מהווה תרופה לטיפול קו ראשון בדיכאון. המשמעות היא, שהיא שייכת לקבוצת התרופות המועדפות לטיפול בדיכאון, התרופות הראשונות שמנסים את השפעתן על מטופלים הפונים לטיפול בדיכאון.

פלוטין עשויה לשמש הן לטיפול בדיכאון קליני מג'ורי, כאשר הסימפטומים הדיכאוניים בולטים, קשים, ופוגעים בתפקוד היומיומי של המטופל, והן במצבים של דיכאון מינורי יותר. דיכאון כזה, שאינו מאובחן כהפרעה מג'ורית, עשוי לפגוע באנשים נורמטיביים ומתפקדים, ולהביא להתדרדרות בתחושות ובתפקוד.

בנוסף, משמשת פלוטין לטיפול גם בהפרעות חרדה שונות, ובאופן ספציפי בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD). התרופה עשויה להוריד את רמת החרדה שמביאה לעלייתן של מחשבות חוזרות וביצוע טקסים בעטיין. במקרים מסוימים, משמשת פלוטין גם לטיפול בנערות הסובלות מבולימיה.

איך פועלת פלוטין?

פלוטין שייכת למשפחת ה-SSRI, והיא למעשה תרופה דומה מאוד לפרוזאק, שחוללה מהפכה בתחום הטיפול התרופתי בדיכאון.

לפני המצאתה של משפחת ה-SSRI, היו תרופות שטיפלו בדיכאון באופן יעיל יחסית, אך גרמו לשורה ארוכה של תופעות לוואי קשות. בנוסף, אותן תרופות היוו סכנה עבור המטופלים האובדניים, משום שבמינון יתר הן יכלו להרוג.

מטרתה של הפלוטין דומה לזו של התרופות מהדור הישן- העלאת ריכוזי הסרטונין במח. במצבים של דיכאון ישנה ירידה ברמת הסרטונין, והראו שטיפול כזה יכול לשפר את מצב הרוח ולהפחית חרדה.

פלוטין פועלת בצורה ייחודית. התרופה חוסמת באופן סלקטיבי את מנגנון הקליטה מחדש של הסרטונין בתא העצב. תא העצב משחרר סרטונין לסינפסה, על מנת להפעיל את תא העצב הבא, ולהביא לפעילות חשמלית, שהיא מסר עצבי.

לאחר השחרור, מתפרק הסרטונין בסינפסה על ידי אנזימים. חלק מהסרטונין שאינו מתפרק, חוזר לתא המקורי לשימוש חוזר. מניעת הקליטה מחדש מביאה להארכת נוכחות הסרטונין בסינפסה, ולכן להפחתה בסימפטומים של דיכאון וחרדה.

לפלוטין, כמו לתרופות אחרות במשפחה, יש השפעה טובה, אך היא מגיעה לשיאה רק לאחר 4-6 שבועות. לכן חשוב להמשיך בטיפול לפרק זמן זה, לפני שעושים כל שינוי בסוג התרופה או במינון. המינון המקסימאלי של התרופה הוא בדרך כלל עד 60 מ"ג ליום.

יתרונות של פלוטין

פלוטין היא תרופה יעילה, עם מעט תופעות לוואי, ולכן היא מועדפת לשימוש על פני תרופות אנטי דיכאוניות מהדור הישן. בהשוואה לתרופות אחרות מאותה משפחה, לא תמיד יש סיבה מוגדרת ומובנת מדוע תרופה מסוימת תשפיע טוב יותר על מטופל מסוים.

הפלוטין מועדפת כאשר יש צורך לטפל תרופתית בנשים מניקות, משום שהיא עוברת דרך חלב אם בצורה מינימלית. עם זאת, התרופה אינה מומלצת בזמן ההריון, משום שהיא עלולה לגרום למומים קלים בלב העובר.

תופעות לוואי וסיכונים

בכל שימוש בתרופה יש צורך לשים לב לתופעות הלוואי. רב תופעות הלוואי של פלוטין נחשבות לקלות, וחולפות מאליהן תוך מספר שבועות.

התרופה עלולה לגרום לכאבי ראש, בעיות שינה, בחילה ושלשול. לעיתים מופיעות תופעות פרדוכסליות של עלייה ברמת העצבנות והחרדה. כמו כן, ישנם אנשים שהינם רגישים לחומר הפעיל בתרופה, ולכן צריך לשים לב לתגובות המטופל בפעמים הראשונות שהוא לוקח את התרופה.

יש לציין, שאסור לקחת פלוקטין במקביל לנוגדי דיכאון ממשפחת מעכבי MAO, וצריך הפרדה של לפחות 5 שבועות כאשר מחליפים בין תרופות ממשפחות אלה. התרופה אסורה לשימוש אצל אנשים הסובלים מבעיות בכליות ובכבד, וחולי אפילפסיה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן