ציטאלופרם היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי דיכאונית. אמנם השם נשמע זר, אך הרבה אנשים מכירים את הציאלופרם בשם המסחרי הנפוץ שלה- ציפרלקס. למעשה, ציטאלופרם הוא השם הגנרי של הציפראלקס.
בשנים האחרונות התרופה נמכרת בשמה הגנרי על ידי חברת טבע הישראלית. ההבדל היחיד בין הציטאלופרם טבע לבין הציפרלקס הוא המעטפת של הקפסולה.
מתי משתמשים בציטאלופרם?
ציטאלופרם היא תרופה אנטי דיכאונית מהדור החדש. היא שייכת למשפחה הנקראת SSRI- מעכבים סלקטייבים של קליטה מחדש של סרטונין. תרופות ממשפחת SSRI מהוות את הקו הטיפולי הראשון במקרים של דיכאון ושל חרדה.
ציטאלופרם יכולה לשמש במגוון של מצבים דיכאוניים, החל מדיכאון קל, דרך דיסתימיה (דיכאון קל יחסית אך מתמשך לאורך שנים), וכלה באפיזודות של דיכאון מג'ורי. ציאלופרם יעילה בשימוש גם בדיכאון שמלווה בהפרעות נפשיות נוספות, כמו הפרעות אכילה.
בנוסף, משמשות התרופות האנטי- דיכאוניות, וביניהן גם הציטאלופרם לטיפול בהפרעות חרדה (שנודעת להן קומורבידיות גבוהה ביותר עם הפרעות מצב רוח כמו דיכאון). בעיקר משמשת הציטאלופרם לטיפול בהפרעת חרדה מוכללת (GAD), חרדה חברתית (SAD) והתקפי פאניקה עם או בלי אגורפוביה.
איך פועלת ציטאלופרם?
התרופות ממשפחת SSRI פועלות כולן באופן דומה (לפחות בפעולה העיקרית שלהן). מחקרים מצאו כי במצבים של דיכאון וחרדה, יורדת רמתם של נוירוטרנסמיטורים מסויימים במח. העיקריים שבהם הם דופאמין, נוראדרנלין וסרטונין.
SSRI פועלים באופן סלקטיבי רק על סרטונין, ומשנים את רמתו במח (לכן הם מתאימים לחולים שהדיכאון שלהם הוא על בסיס סרטנונירגי). כאשר תא עצב רוצה להעביר מסר כלשהו לתא שלצידו, הוא משחרר נוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים), שמגיעים לסינפסה (הרווח בין שני התאים). שם הם נקלטים על ידי התא הבא.
ככל שיש יותר נוירוטרנסמיטורים בסינפסה, כך ההשפעה על התא הבא תהיה חזקה יותר. חלק מהנוירוטרנסמיטורים נקלטים בתא, חלק מפורקים על ידי אנזימים שנמצאים בסינפסה, וחלק חוזרים לתא המקורי ל"מיחזור" ושימוש מחדש.
ציטאלופרם משפיעה על תהליך הקליטה מחדש בתא המקור- היא לא מאפשרת את התהליך, וכך נשאר יותר סרטונין בסינפסה. זה מה שמביא לירידה בסימפטומים הדיכאוניים.
ציטאלופרם ניתנת במרשם רופא (פסיכיאטר, אך גם רופא משפחה) במינון של 10-20 מ"ג ליום. ההשפעה של כל ה-SSRI's היא איטית יחסית, והתרופה מגיעה לשיא השפעתה רק לאחר ארבעה עד שישה שבועות של שימוש רציף. לכן, לא כדאי להתייאש מוקדם מידי.
יתרונות של ציטאלופרם בהשוואה לתרופות אנטי- דיכאוניות אחרות
כל התרופות ממשפחת SSRI הן בעלות יתרון משמעותי על התרופות האנטי- דיכאוניות מהדור הישן, משום שהפעולה הסלקטיבית שלהן על סרטונין חוסכת באופן משמעותי רבות מתופעות הלוואי שהיו אופייניות לתרופות הישנות.
בנוסף, התרופה בטוחה יותר, ואינה מסוכנת במינון יתר. באופן ספציפי, לציטאלופרם יתרון גם על SSRI אחרות משום שהיא לא גורמת לעלייה במשקל, ומתאימה באופן מיוחד לטיפול בחולים הסובלים (גם) מהפרעות אכילה.
תופעות לוואי
למרות היתרונות שצוינו לעיל, גם לציטאלופרם, כמו לכל תרופה, יש תופעות לוואי. תופעות הלוואי לא נחשבות לקשות במיוחד, ובדרך כלל הן חולפות תוך מספר שבועות לאחר הסתגלות הגוף לתרופה. עם זאת, ישנם אנשים שסובלים מאוד מתופעות הלוואי, ואז יש מקום לשינוי הטיפול התרופתי.
תופעות הלוואי כוללות הפרעות עיכול המתבטאות בשילשול או בעצירות, עייפות וישנוניות, פגיעה ביכולת להירדם ויקיצות מרובות במשך הלילה (עד לכדי מצב של אינסומניה), בחילה, הזעת יתר, ובמקרים קיצוניים יותר גם עלייה בקצב הלב ותגובות פרדוקסליות של חרדה גבוהה.
אסור להפסיק את השימוש בתרופה בבת אחת, והפסקה פתאומית עלולה לגרום לעלייה משמעותית בדיכאון ובחילות קשות.