אדרל היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADD ו-ADHD). אדרל היא התרופה הנפוצה ביותר לשימוש בהפרעות קשב בארצות הברית, אך בארץ היא לא נמצאת בתוך סל התרופות, ולכן השימוש בה הוא מועט.
מתי משתמשים באדרל?
אדרל משמשת לטיפול בילדים ומבוגרים שאובחנו כסובלים מהפרעות קשב וריכוז. בדרך כלל, השימוש בתרופה נעשה רק בימים בהם האדם נדרש להתמודדויות הדורשות רמה גבוהה של קשב וריכוז- למשל, ימי לימודים או בחינות.
בחופשים בדרך כלל נהוג לעשות הפסקה בשימוש בתרופה, אם כי במקרים חריפים יותר של הפרעות קשב, השימוש בתרופה הוא רצוף על מנת לאפשר לילדים אפשרות תפקוד גבוהה יותר גם מחוץ לכותלי בית הספר.
בארץ, רב השימוש באדרל נעשה כאשר יש בעיה לשימוש באחת התרופות שכן נמצאות בסוף התרופות (כמו ריטלין וקונצרטה)- כאשר תרופות אלה אינן משפיעות, כאשר תופעות הלוואי שלהן קשות מידי, או כאשר יש בעיה אחרת בנטילתן.
איך פועלת אדרל?
אדרל היא תרופה ממשפחת האמפיטמינים. בניגוד למה שבדרך כלל חושבים, התרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז אינן תרופות הרגעה, אלא דווקא תרופות מעוררות- הן מעוררות את תפקוד המרכזים במח שאחראים על תפקודי הקשב והריכוז.
אדרל פועלת על הנוירוטרנסמיטור (מוליך עצבי) נוראפינפרין. לאחר שנוראפינפרין משוחרר בסינפסה (הרווח שבין שני תאי עצב אליו משוחררים המוליכים העצביים כדי להעביר את המסרים העצביים מתא לתא), הוא מפורק בחלקו על ידי אנזימים מיוחדים, ובחלקו מוחזר לתא המקור בתהליך שנקרא קליטה מחדש.
תפקידו של האדרל לגרום לעליה בכמות הנוראפינפרין במח, והוא עושה זאת על ידי עיכוב הקליטה מחדש של הנוירוטרנסמיטור. הכמות הגדולה יותר של נוראפינפרין באיזורים מסוימים במח, גורמת לעלייה בעוררות ופעילות העצבית, וכך גורמת להפעלה של המנגנונים האחראים על יכולת הקשב, הריכוז, ואפילו הירידה בהיפראקטיביות.
יתרונות של אדרל בהשוואה לתרופות אחרות
בהשוואה לריטלין ודומיו, אדרל היא תרופה שמשך ההשפעה שלה ארוך יותר- שש עד שתים עשרה שעות. עובדה זאת נובעת מכך שיש בתרופה ארבעה חומרים פעילים, שפועלים כל אחד בזמנו ובמשכו ולא בחפיפה.
משך ההשפעה חשוב במיוחד עבור תלמידים, כאשר המטרה היא שהשפעת התרופה תספיק לאורך כל יום הלימודים. יש לציין, שיעילותה של התרופה דומה ליעילות של התרופות המוכרות האחרות.
המינון של אדרל הוא בדרך כלל נמוך יותר בהשוואה לתרופות אחרות, ולכן גם תופעות הלוואי שלו קלות ומעטות יותר. יש לציין, שגם ריטלין וקונצרטה הן תרופות שנמצאו כבטוחות לשימוש. אך לתרופות אלה יצא שם של "סמים ממכרים", וישנם הורים שנמנעים מלתת אותם לילדיהם. לאדרל יש יתרון שיווקי, בכך שהיא תרופה ממשפחה אחרת, שאולי תיצור פחות אנטגוניזם והתנגדות לשימוש.
תופעות לוואי של אדרל
כאמור, תופעות הלוואי קלות יותר ושכיחות פחות, אך בכל זאת עשויים להופיע סימנים שונים כגון כאב בטן, ירידה בתיאבון, בעיות שינה ושינוי במצב הרוח. תופעות אלה בדרך כלל לא חריפות ומשמעותיות, והן גם חולפות לאחר מספר שבועות של שימוש בתרופה.
כמו בתרופות אחרות לטיפול בהפרעות קשב, ניתן לראות בשימוש באדרל תופעה שנקראת ריבאונד- כאשר חולפת השפעת התרופה, רואים הקצנה בהפרעת הקשב ובהתנהגות.
אדרל מסוכנת ואסורה לשימוש בקרב אנשים שסובלים ממחלות לב ומבעיות בבלוטת התריס. לכן חשוב מאוד ליטול אותה רק תחת פיקוח רפואי, ובדיקות תקופתיות. בנוסף, אין ליטול אדרל יחד עם תרופות אנטי-דיכאוניות, ובכלל צריך לעדכן את הרופא המטפל בכל תרופה קבועה אחרת שנוטלים, כדי לא ליצור תגובה בין-תרופתית מסוכנת.