אילופרידון היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי-פסיכוטית מהדור החדש של התרופות האנטי פסיכוטיות (לא טיפוסיות, או א-טיפיקליות). אילופרידון היא תרופה חדשה יחסית, שנכנסה רק לאחרונה לסל התרופות בארץ. היא נמכרת בשם המסחרי פלאפט. בהיותה תרופה חדשה, יש רק מעט ניסיון איתה, בעיקר בארץ.
מתי משתמשים באילופרידון?
אילופרידון משמשת לטיפול באנשים הסובלים ממחלת הסכיזופרניה, או מהפרעות אחרות שכוללות הופעות של מצבים פסיכוטיים או בלתי מאורגנים.
אילפורידון אינה משמשת לריפוי של סכיזופרניה (למרבה הצער, עוד לא נמצאה התרופה שעושה זאת), וכמו מרבית נוגדי הפסיכוזה, היא משפיעה בעיקר על הופעתם של סימפטומים חיוביים.
הסימפטומים החיוביים כוללים מחשבות שווא, הלוצינציות (של שמיעה, ראייה, ריח או מגע), התנהגות לא מאורגנת ודיבור מבולבל. סימפטומים שליליים (כגון הפרעות תנועה, חוסר מוטיבציה, חוסר יכולת ליזום להוציא לפועל פעולות ועוד), גם כן יכולים להיות מושפעים במידת מה בעקבות השימוש בתרופה.
אילופרידון מותרת גם לשימוש בהפרעות סכיזואפקטיביות, כמו למשל הפרעה דו קוטבית בה המאניה מאופיינת גם בסימפטומים פסיכוטיים.
איך פועלת אילופרידון?
אילופרידון שייכת לדור החדש של התרופות האנטי פסיכוטיות. בדור הישן של התרופות, פעלו התרופות על מסלולים של דופאמין במערכת העצבים המרכזית (המח). התרופות הא-טיפיות הן אנטגוניסטיות גם בעיקר לסרטונין, ובאופן חלש יותר לדופאמין. אילפורידון נקשר באופן ספציפי יותר לקולטנים מסוגים מסוימים, וכך יוצר השפעה ייחודית שעשויה לשפר את הסימפטומים אצל החולים הרלוונטיים.
אילופרידון ניתנת במרשם רופא, על פי מינון שנקבע. התרופה ניטלת בכדורים. התרופות הא-טיפיות הן כיום טיפול של קו ראשון בסכיזופרניה, אך מכיוון שמדובר בתרופה מאוד חדשה בארץ, לא רבים הרופאים שיבחרו דווקא בה עם מטופל חדש. בדרך כלל השימוש באילופרידון נעשה לאחר שתרופות א-טיפוסיות אחרות לא הביאו לשיפור המצופה במצבו של החולה.
יתרונות של אילופרידון
היתרון המרכזי של אילופרידון, יחד עם התרופות הא-טיפוסיות האחרות, הוא בהשפעה יעילה יחד עם מיעוט של תופעות לוואי חמורות. באופן ספציפי יותר, אילופרידון אינה גורמת לפגיעה בקצב הלב, ואינה גורמת להתכווצויות שרירים או לרעד שמאפיינות תרופות אחרות.
בנוסף, תופעת לוואי נפוצה של עייפות יתר אינה קיימת בשימוש באילופרידון. גם הנטייה לצבירת שומן ולהשמנת יתר היא מינורית ביותר בשימוש בתרופה זו. תרופות מהדור הישן לטיפול בסכיזפרניה גורמות לעלייה ברמת ההורמון פרולקטין, ולכן גורמות ליצור חלב אצל נשים. אילופרידון לא גורמת לתופעה זו.
למרות הידוע לגבי העדר השפעת טיפולים תרופתיים על סימפטומים שליליים של סכיזופרניה, דווקא אילופרידון עשויה להשפיע במידת מה גם על קבוצה זו של סימפטומים, בעיקר סימפטומים של דיכאון ושל הפרעות בתהליך החשיבה (חוסר ריכוז, פגיעה בזיכרון וכדומה).
תופעות לוואי
למרות הצמצום בתופעות הלוואי המשמעותיות, עדיין גם לאילופרידון ישנן תופעות לוואי שדורשות התייחסות ושיקול דעת לגבי התאמתה של תרופה למטופל מסוים. אילופרידון עלולה לגרום להפרעות קצב, לעיתים מסוכנות, ולכן חשוב לעשות מעקבי אק"ג בזמן נטילת התרופה.
תופעות נפוצות יותר הן ישנוניות (בשבועות הראשונים), סחרחורת, בחילה והקאות, יובש בפה, רעד בשרירים וכאבי ראש. ברוב המקרים תופעות הלוואי אינן קשות, וחולפות מאליהן לאחר תקופה של הסתגלות לטיפול.
לעיתים רחוקות, עלולות להופיע תופעות לוואי קשות יותר הקשורות לפגיעה בלב או לפגיעה בתפקוד הכבד. כבכל טיפול תרופתי ארוך טווח, יש לערוך בדיקות תקופתיות של תפקודי הלב והכבד, ולמנוע פגיעה מתמשכת.
אילופרידון מותרת לשימוש בקרב נשים בהריון ומניקות, אם יש צורך להמשיך בטיפול התרופתי. היא לא מומלצת לאנשים עם בעיות בכבד ובלב, ויש להתייעץ עם הרופא לגבי תגובות בין-תרופתיות.