אקווהפוביה (Aquaphobia) הינה הפרעה פסיכיאטרית שמהותה פחד בלתי נורמלי או פחד עקבי ומתמשך מפני מים. מדובר על פוביה ספציפית, המערבת רמה של פחד שנמצאת מעבר לשליטתו של המטופל או שמפריעה לחיי היומיום שלו. אנשים הסובלים מאקווהפוביה עלולים לחוש את הפחד, גם אם הם מודעים לחלוטין כי המים לא מהווים עבורם סכנה ממשית.
מה הם הגורמים לאקווהפוביה?
בדרך כלל הגורם להתפתחות הפוביה הוא אירוע טראומתי שהתרחש בשלב מסוים בחיים. כך לדוגמה ישנם כאלו שנדחפו לגוף מים גדול בילדותם, ישנם הסובלים מאקווהפוביה שנפלו מסיפון של ספינה למשל וכן ייתכן כי האדם הסובל מאקווהפוביה נחשף בעברו לאדם אחר שהלך לעולמו כתוצאה מטביעה.
במקרים מסוימים לא ניתן לאתר כל מקור טראומתי לפחד ממים, שכן ייתכן שהפחד נלמד מאחד ההורים. במקרים מסוימים הורה שמפחד ממים יכול להעביר לילדו את הפחד במסרים שונים ובאזהרות מוגזמות מפני מים.
מעבר לכל זה, אנשים שלא גדלו בסביבה של בריכות, אגמים, נהרות או ימים, כמו לדוגמה אנשים שגדלו בסביבה מדברית, נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מאקווהפוביה בהשוואה לאנשים שהתגוררו כל חייהם בסביבות מקורות מים.
מה הם התסמינים של אקווהפוביה?
התסמין המרכזי של אקווהפוביה הוא פחד מפני מים שאינו נמצא בשליטות של המטופל ושמהווה הפרעה לחיי היומיום שלו. ההשלכה העקיפה של פוביה זו היא הימנעות מפעילויות הקשורות במים כמו למשל שייט או שחיה. למעשה, אדם שסובל מאקווהפוביה יתקשה להיכנס אפילו למימי אגם או למי הבריכה, גם אם הוא יודע לשחות ומודע לכך שסכנת הטביעה לא מרחפת מעל ראשו. במקרים מסוימים החרדה משתרעת מעבר לטבילה במקורות מים כשבמקרים החמורים ביותר ייתכן כי המטופל יפחד להתרטב.
כמו כן, אין זה מן הנמנע שהמטופל יפחד מפני השפרצות של מים או מפני כך שידחפו אותו לבריכה למשל. הפוביה יכולה לתפוס צורות שונות ומגוונות. כך לדוגמה ישנם אנשים הסובלים מאקווהפוביה שמפחדים מתקיפה של כרישים, אחרים מפחדים מטביעה ועוד. ישנם שמפחדים ממים ברמה כזו שאינם מסוגלים להביט בתמונות של אוקיינוס למשל וכן ישנם אנשים המפחדים אפילו מכך שישפכו על ראשם קערת מים.
כיצד מאבחנים אקווהפוביה?
אבחון הבעיה, או ליתר דיוק אבחון המקור לפוביה, אפשרי בעזרת טיפול פסיכולוגי שבו מנסים לחשוף את הגורמים לפוביה.
כיצד מטפלים באקווהפוביה?
בדומה לסוגים אחרים של פוביות, גם באקווהפוביה ניתן לטפל באמצעות טיפולים פסיכולוגיים מסוגים שונים. אחד הטיפולים המבטיחים ביותר, הנחשב לאחד היעילים ביותר בכל הקשור לפוביות הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי או CBT (ראשי התיבות של cognitive behavioral therapy). בטיפול זה ממפים את דפוסי החשיבה המעוותים והבלתי יעילים של המטופל ומתקנים אותם באמצעים שונים.
אחת הטכניקות שבהן נעשה השימוש הרב ביותר במסגרת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי היא חשיפה הדרגתית למקור הפחד, תוך לימוד של טכניקות להרגעה עצמית. כך לדוגמה ייתכן כי בשלב הראשון תתנהל שיחה על מים, בשלב השני ייתכן כי תוצג למטופל תמונה של אגם וכן הלאה.