תסמונת פרגולי שלעיתים נקראת גם אשלית פרגולי (Fregoli delusion) מתאפיינת באמונה שאנשים שונים הם אותו אדם המשנה את הופעתו או שמתחפש.
תסמונת פרגולי קרויה על שם השחקן ליאופולדו פרגולי שנודע בשל יכולתו לשנות את הופעתו באופן תדיר במהלך הופעותיו בפני קהל.
ההפרעה עשויה להיות מקושרת לנזק מוחי ומתאפיינת בפרנויות כאשר הסובל מההפרעה מאמין שהוא נרדף על ידי האדם שהוא מאמין שמתחפש או שעוטה עליו מסכה.
הסובלים מההפרעה גם יכולים לעשות רפליקציה למקומות, חפצים או אירועים, ומכאן שההפרעה יכולה להיות מוסברת על ידי קשרים אסוציאטיביים שמאפשרים קישור בין מידע לבין פרצוף של אדם מסוים.
ברגע שתתעורר אסוציאציה בין פרצוף מסוים לבין הקשר ספציפי, פרצופים של אנשים אחרים שנראים דומים לאותו אדם, גם להם תהיה אסוציאציה לאותו הקשר, מה שיוביל בסופו של דבר לבלבול בין האנשים ולזיהויים כאחד.
מאפייני תסמונת פרגולי
תסמונת פרגולי נחשבת לאשליה הנסובה סביב נושא יחיד שכן היא מקושרת רק לנושא הזייתי אחד. כמו כן, היא נכללת בין תסמונות של הזיות הקשורות באי-זיהוי, הכוללת הפרעות בהן קיים קושי לזהות אנשים אחרים, שמקורן ככל הנראה בשבר בתפיסה של פרצופים.
הפרעות נוספות בהן קיים קושי לזהות אחרים הן תסמונת הכפילים, תסמונת המטה-מורפוזה הבין-אישית ותסמונת קפגרס. מבין ארבעת ההפרעות הקשורות באי זיהוי אחרים, תסמונת פרגולי היא הנדירה ביותר.
קיים גם מצב בו תסמונת פרגולי ותסמונת קפרגס מתקיימות בו זמנית באותו אדם. תסמונת קפגרס מתאפיינת בכך שאדם אחד מבולבל ו"מוחלף" בתודעה של המתבונן, על ידי אדם אחר. כלומר, הסובלים מתסמונת קפגרס יכולים לחשוב שאחיהם הוא למעשה חבר שלהם. בניגוד לתסמונת פרגולי, בתסמונת קפגרס אין זיהוי של שני אנשים כאדם אחד אלא החלפה של אדם אחד באחר. כאמור, לעיתים שתי ההפרעות מופיעות בו-זמנית, אולם זהו מצב נדיר מאד.
מהם התסמינים?
תסמינים של תסמונת פרגולי:
- הזיות שווא
- ליקויים בזיכרון החזותי
- ליקוי בניטור עצמי
- ליקוי מבחינת המודעות העצמית
- חוסר גמישות מחשבתית
- שכיחות גבוהה של פרכוסים
תסמונת פרגולי מתאפיינת בהיכרות יתר עם הסביבה שמקורה עשוי להיות נעוץ בארבע הגורמים הבאים:
- ניטור עצמי לקוי – קבלה של מסקנות שגויות ללא עוררין עליהן.
- "פילטרים" פגומים – הנטייה ליצירת קישור בין פרטים שאינם רלוונטים זה לזה במקום הסתמכות על פרטים רלוונטיים.
- קשרים שנצרבים בזיכרון בהתבסס על מחשבות אקראיות וללא כל סדר וארגון.
- חוסר יכולת למצוא הסבר אלטרנטיבי לאירועים שהתרחשו.
הגורמים לתסמונת פרגולי
פגיעות באיזורים ספציפיים במוח יכולים לגרום להופעת תסמונת פרגולי, שכן נגרם נזק לזיכרון העבודה.
מחקרים שנעשו העלו כי כי היכולת לשמור על מיקוד של תשומת הלב ומהירות עיבוד מידע מוטורי וראייתי נשארו תקינים אולם לרבים מהסובלים מההפרעה יש ליקויים בביצוע של משימות הדורשות מהם תשומת לב לפרטים.
ניסויים שנערכו בנושא של תשומת לב סלקטיבית המערבות מטרות שמיעתיות הראו שלפגועי מוח היו טעויות רבות במשימות מסוג זה, מכאן שהיו להם ליקויים בוויסות ובעצירה של התגובה שלהם.
מחקרים נוספים הראו שיכולת השליפה מהזיכרון היתה לקויה ביותר בקרב פגועי מוח. הממצא המעניין בניסויים אלה היה שהתשובות הלא נכונות שנבחרו היו קרובות מבחינה סמנטית זו לזו (למשל נבחרו ירקות ולא פירות). היתה גם בעיה חמורה בזיכרון החזותי.
הטיפול בתסמונת פרגולי
הטיפול היעיל ביותר בהפרעה הוא טיפול תרופתי, בעיקר שימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות המביאות להפחתה של עוצמת תסמיני ההפרעה.
פעמים רבות ניתנות תרופות אנטי פסיכוטיות לחולי סכיזופרניה ויעילותן גבוהה ביותר בטיפול בהפרעה זו. הסובלים מתסמונת פרגולי חווים תופעות הזייתיות שדומות לאלו שחווים סכיזופרנים ולכן תרופות אלה נמצאו יעילות בטיפול בשתי ההפרעות.
תרופות נוגדות דיכאון נמצאו גם הן יעילות לטיפול בתסמונת פרגולי.