התמכרות לסמים היא תופעה מורכבת לטיפול מבחינה פיזית ונפשית. השפעת הסמים, אפילו ללא מצב התמכרות, הינו גופני ונפשי כאחד. חלק מהמכורים סובלים מהשפעות פיזיות חולפות, וחלקם סובלים מהשפעה פיזית מתמשכת.
חשוב להבין כי סם הוא חומר מלאכותי או טבעי אשר משפיע על המוח והרגש של המשתמש, ואין בהכרח הבדל משמעותי בין סוגים אלו מבחינת בריאותם לגוף – שניהם יכולים להיות ממכרים ומסוכנים באותה המידה. הגמילה מסמים קשים היא מורכבת ביותר, היות ויש לטפל בשני אספקטים מורכבים – הצורך הנפשי והצורך הפיזי.
התמכרות נפשית ללא התמכרות פיזית – לא תמיד מאופיינת ההתמכרות בהשפעות פיזיות. במקרים אלו התסמינים מתבטאים בהתנהגות קיצונית, לעיתים בתחושת דמה של התמכרות גופנית. כך או אחרת, תסמיני הגמילה, הקושי לוותר, והצורך לחזור על השימוש הופכים את תהליך הגמילה לעדין ומורכב.
סמים פסיכואקטיביים לעומת סמים פסיכיאטריים
השימוש בסמים פסיכואקטיביים מוביל את המשתמש לחוות חוויה נפשית שונה ואחרת, למשל – תחושת הרגעה, עוררות כללית, עוררות מינית, הזיות, הנאה, ודימויי עונג. בשל האפקט הנפשי והתחושה הנלוות לו, קיימת נטייה לחזור ולהשתמש בסם בהזדמנויות שונות.
לעתים מתלווה לכך גם צורך פיזי הדוחק במשתמש להמשיך ולהשתמש. מצב בו המשתמש חוזר על השימוש ללא שליטה, מאובחן כהתמכרות. שימוש בסמים עשוי להתבטא בהתנהגות שונה, שאינה קיצונית ואינה שונה מהשגרה לה רגיל המכור, אך אינה אופיינית לאישיותו ועשויה להיות מוקצנת, במקביל לצורך המתמיד לשוב ולספק את הדחף לשימוש. מכור לסמים עלול להגיע למצבים מורכבים מול המשפחה, החברה וכן החוק – הכול על מנת לחזור ולצורך את המנה.
ההבדל בין סמים קלים וקשים
האבחנה הינה לרוב על בסיס ארבע סממנים – מהירות ההתמכרות לסם, הנזק כתוצאה מההתמכרות, חוזק ההתמכרות והצורך לסם, האם מדובר בהתמכרות נפשית או גם פיזית. מסיבה זו, סמים קשים הינם למעשה קשת שלמה של חומרים כימיים בעלי השפעות קשות על הגוף והנפש כאחד.
בישראל לא קיימת הבדלה חוקית בין סם קשה לקל, זאת למרות מגמות חדשות המקלות בענישה על צריכת סמים נפוצים הנחשבים לקלים. לרוב גם אין אכיפה הקשורה למשתמש, רק סביב נושא הסחר בסמים. אך אין פירוש הדבר שלא תתכן התמכרות גם לסמים קלים. לכן, במצבי שימוש בסמים חוקיים (רפואיים) ולא חוקיים, יש צורך לאבחן את המטופל ואת מידת התמכרותו – אם קיימת.
תהליך הגמילה: לאחר קביעת אבחון התמכרות לסמים קשים
אם קיימת התמכרות פיזית, השלב הראשוני יהא גמילה פיזית של המטופל מן הסם, תהליך המחייב סוג של ניקוי הגוף מהשפעות הסם הנוכחיות. כשהמטופל במצב תפקודי המאפשר טיפול נפשי, ניתן לטפל בשורש הבעיה – ההתמכרות עצמה. אך לעתים לא ניתן לעשות זאת לפני שהשפעת הסם על הגוף חולפת, והגוף מתנקה מהסם.
הטיפול הנפשי בהתמכרות הוא מורכב, וכרוך בעבודה מעמיקה עם המטופל באשר לאופי התמכרותו, הסיבות להתמכרותו, ומהו השורש לצורך זה – כדי להשיג מצב תפקודי תקין ולהעניק למטופל יכולת התמודדות עם מצבו העדין.