פסיכותרפיה היא שם כולל לכל סוגי ההתערבויות הנפשיות (שאינן פסיכיאטריות), שמטרתן להקל, לשפר איכות חיים, או לפתור בעיות ספציפיות בקרב מטופלים.
מי עוסק בפסיכותרפיה?
ישנם מספר בעלי מקצוע אשר עוסקים בפסיכותרפיה. ההכשרות של בעלי המקצוע שונות, ונבדלות בדגשים וברמת ההעמקה שהן נותנות בתחומים שונים. כדאי מאוד לדעת למי פונים כאשר מחפשים פסיכותרפיסט.
איש המקצוע העיקרי שעוסק בפסיכותרפיה הוא הפסיכולוג הקליני. פסיכולוגים קליניים עוסקים באבחון ובטיפול באנשים הסובלים מהפרעות נפשיות, מחלות נפש, או ממצוקות וקשיים בחיי היום יום הדורשים טיפול והתייחסות.
בעלי מקצוע נוספים הם עובדים סוציאלים שעברו הכשרה בפסיכותרפיה, פסיכיאטרים פסיכותרפיסטיים, ומטפלים בגישות שונות שעברו את אותה הכשרה.
מי מגיע לפסיכותרפיה?
הגישה הרווחת בקרב אנשי המקצוע היא שכל אדם יכול להרוויח מפסיכותרפיה. פסיכותרפיה מתאימה גם לאנשים הסובלים מהפרעות נפשיות, או מקשיים שמקורם נפשי (דיכאון, עצבות, חרדות, קשיים בתפקוד, קשיים בהתסגלות, קשיים זוגיים או משפחתיים וכולי).
גם אנשים שאינם סובלים יכולים להרוויח מפסיכותרפיה שמאפשרת להם להכיר את עצמם טוב יותר, להבין את בחירותיהם, רגשותיהם ומחשבותיהם טוב יותר, ואף לשפר את עצמם או את האופן בו הם תופסים את עצמם.
מה עושה פסיכותרפיסט?
כאמור, פסיכותרפיסט מטרתו לעזור לאנשים הנמצאים במצוקות נפשיות, שלא על ידי שימוש בתרופות (או בנוסף לשימוש בתרופות). למעשה, כבר ניתן להבין שמדובר בתחום רחב מאוד. הפסיכותרפיה הקלאסית עושה שימוש בכלי שנקרא דיבור. יושבים המטפל והמטופל זה מול זה, בדרך כלל בשעה קבועה בשבוע, ומדברים.
ישנם מטפלים שלוקחים חלק פעיל יותר, שואלים שאלות ומגיבים, וישנם מטפלים שנותנים יותר מקום לעולמו הפנימי של המטופל כפי שהוא מתבטא באופן טבעי וללא הכוונה או מגבלות.
פסיכותרפיסטים אחרים עושים שימוש בכלים נוספים כמו תנועה, אומנות, דרמה או משחקים (בעיקר בקרב ילדים). המטרה בכל מקרה דומה, להעניק למטופל כלי לביטוי עולמו הפנימי, מחשבותיו ורגשותיו, על מנת לסייע לו בהתמודדות ובשיפור איכות החיים שלו.
גישות טיפוליות
ישנן גישות טיפוליות רבות המנחות פסיכותרפיסטים שונים. חשוב מאוד שאדם שפונה לטיפול ידע לאן הוא הולך, ומה הגישה איתה הוא מרגיש בנח יותר, ומתחבר אליה יותר.
ישנם מטפלים שעובדים תחת תיאוריה אחת מסויימת, וישנם כאלה המשלבים טכניקות והתערבויות הנובעות מתיאוריות שונות, בהתאם לצרכים שעולים בקרב מטופליהם. נתייחס לגישות העיקריות והנפוצות ביותר:
פסיכותרפיה דינמית
הטיפול הדינמי מדגיש את מערכת התכנים שעולה במפגש בין המטפל למטופל. המטופל הוא זה שבוחר את התכנים שברצונו להביא לפגישות. המטפל מנסה לשאול שאלות, לרדת לעומקם של הדברים, לחבר את המטופל לתחושות, למחשבות ולהתנהגויות שהתעוררו, ולתת פרשנויות גבי מקורם ומהותם של הדברים.
הטיפול הדינמי הוא בדרך כלל טיפול ארוך טווח, ונוצר בו קשר משמעותי טיפולי בין המטפל למטופל, הקשר שעליו מתבססים כל השינויים החלים במטופל.
פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית
CBT היא שיטה טיפולית שמיועדת לטיפול בעיקר בקשיים מוגדרים וספציפיים, כמו חרדות, למשל. זהו טיפול מובנה יותר, כאשר המטפל עובד באמצעות פרוטוקולים מנחים, והוא המנחה את התקדמות הטיפול. המטרה ברורה, והטיפול בדרך כלל קצר טווח באופן יחסי.
מה עוזר בפסיכותרפיה?
מחקרים רבים מספור נעשו על מנת להבין מה בדיוק עובד בפסיכותרפיה, איזו גישה יעילה יותר, ומה מוביל ליותר שיפור. כל המחקרים, והמטא מחקרים שנעשו בתחום, הגיעו תמיד למסקנה זהה.
האלמנט המשמעותי ביותר בכל פסיכותרפיה, מעבר להכשרה, לתיאוריה ולגישה טיפולית, הוא הקשר הטיפולי שנוצר בין המטפל למטופל. כאשר נוצר קשר בטוח, תומך, מאפשר, הטיפול עשוי להביא לתוצאות טובות. כאשר לא נוצר קשר כזה, גם התיאוריה הטובה ביותר לא תועיל.