פוטופוביה, או רגישות לאור, הוא מצב של אי סבילות לאור. מקורות כגון אור שמש, אור בהיר, אור ניאון ונורות ליבון, גורמים לחוסר נוחות ותחושת טרדה, לצד הצורך למצמץ או לעצום את העיניים. המצב מאופיין בכאבי ראש המלווים את הרגישות לאור, ובמקרים קיצוניים, כל סוג של אור יכול לגרום לעצבנות.
למרות שהמשמעות הפשוטה של המונח פוטופוביה הוא פחד מאור, אשר מרמז על מצב פסיכולוגי, התופעה יכולה להיקרא באופן מדויק יותר כ'סלידה מאור'. במקרה זה, מגוון של היבטים עשויים לגרום למצב וקיימים מספר טיפולים זמינים, התלויים בגורם הבסיסי.
מה גורם לפוטופוביה?
פוטופוביה אינה מחלת עיניים, אלא תסמין הנובע ממצבים שונים, כגון זיהום או דלקת אשר עלולה לגרות את העיניים. רגישות לאור עלולה להיות אף תסמין של מחלה בסיסית שאין לה השפעה ישירה על העיניים, כגון מחלות הנגרמות מווירוסים או כאבי ראש המאופיינים במיגרנה עזה.
אנשים בעלי צבע עיניים בהיר יותר עלולים אף הם לחוות רגישות לאור בסביבות של אור שמש חזק, היות ועיניים בעלות צבע כהה מכילות יותר פיגמנט אשר מגן מפני תאורה עזה.
גורמים שכיחים אחרים לפוטופוביה כוללים בעיות קרנית, והפרעה במערכת העצבים המרכזית, כגון דלקת קרום המוח. רגישות לאור קשורה אף לרשתית מנותקת, גירויים מעדשות מגע, כוויות שמש ושברים.
פוטופוביה מלווה לעיתים קרובות בלבקנות (חוסר פיגמנט בעין), חוסר מוחלט של הבחנה בצבעים, כאשר במצב זה אדם רואה רק גוונים של אפור, בוטוליזם, כלבת, העלה כספית, דלקת הלחמית ודלקת הקרנית.
מחלות נדירות מסוימות, כגון קראטודיד והפרעות גנטיות עלולות לגרום לפוטופוביה. גם תרופות מסוימות עלולות לגרום לרגישות לאור כתופעת לוואי, כולל תרופות דוגמת בלדונה, פרוסמיד, כינין, טטרציקלין ודוקסיצקלין.
תסמינים
יש לדווח לרופא על הופעת אחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- כאבי עיניים
- כאבי ראש
- בחילות וסחרחורות
- נוקשות בצוואר
- ראייה מטושטשת
- פצעון או פצע בעין
- תחושת עקצוץ, נפיחות ואודם בעיניים
- חוסר תחושה או עקצוצים במקומות אחרים בגוף
- בעיות שמיעה.
אבחון
הרופא יבצע בדיקה גופנית, כולל בדיקת עיניים, ויבצע את האבחון באמצעות השאלות הבאות:
- מתי התחילה הרגישות לאור?
- האם הכאב קבוע או שהוא מופיע לסירוגין?
- עד כמה חמור הכאב?
- האם המטופל נאלץ לחבוש משקפיים כהים א לשהות בחדרים חשוכים?
- האם המטופל השתמש בטיפות עיניים שונות?
- האם הוא מרכיב עדשות מגע?
- האם הוא משתמש בסבונים, קרמים, מוצרי קוסמטיקה או כימיקלים אחרים לטיפול בעיניים?
- האם הוא נחשף לאבק, רוח, שמש, אבקה או חומרים כימיים?
- האם הייתה פציעה?
- סוג התרופות אותן נוטל המטופל.
לאחר המענה על שאלות אלו, יבצע הרופא בדיקות כגון גירוד קרנית; ניקור מותני; הרחבת אישון; ובדיקת חשיפה לנורות שונות.
טיפול והתמודדות
הטיפול הטוב ביותר למצב של רגישות לאור, הוא טיפול בגורם הבסיסי. ברגע שמטופל המצב הבסיסי, במקרים רבים מעלים הטיפול את הפוטופוביה.
אם אדם נוטל תרופות אשר גורמות לרגישות לאור, יש להתייעץ עם הרופא לגבי קבלת מרשם חדש, הפסקת התרופות או החלפתן.
אם אדם רגיש באופן טבעי לאור, עליו להימנע מאור שמש בהירה ומקורות תאורה קשים אחרים. מומלץ לחבוש כובעים רחבי שוליים ומשקפי שמש בעלות הגנת אולטרה סגול (UV). עדשות פוטוכרומיק נמצאו כפתרון אחר להקלה על רגישות לשמש קלה. עדשות אלו מתכהות באופן אוטומטי בחוץ וחוסמות קרני UV של השמש במאת האחוזים.
לתנאי אור שמש בהירה, יש לשקול חבישת משקפי שמש מקוטבות. עדשות אלו מספקות הגנה נוספת נגד השתקפויות גורמי בוהק של אור ממים, חול בהיר, שלג, כבישי בטון ומשטחים רפלקטיביים אחרים.
במקרים קיצוניים, ניתן לשקול הרכבת עדשות מגע תותבות צבעוניות במיוחד וזהות לצבע העיניים הטבעי. עדשות אלו מפחיתות את כמות האור החודרת לעין ומקלות על הראייה.
ראו גם: