תרופת האלפרליד (בלעז Alpralid) הינה תרופת הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים, אשר לה משויכות גם תרופות כגון קסנקס וקסנגיס. תרופה זו מיועדת להפחתת מתחים ומצבי חרדה, היא מעודדת שינה ומשפיעה על מערכת העצבים והמוח. היא מגיעה בשלוש ואריאציות של טבליות – 0.25 מ"ג, 0.5 מ"ג, ו-1 מ"ג.
השימוש בתרופת אלפרליד
בשל היותה חזקה במיוחד, השימוש בתרופה זו מיועד אך ורק לטיפול במצבי חרדה חמורים. ניתן לטפל בעזרתה גם במצבי חרדה המלווים בדיכאון, אך חשוב לשים לב כי תרופה זו אינה מיועדת לטיפול בדיכאון ואין להשתמש בה לצרכים אלו. אלפרליד יעילה גם בטיפול התקפי חרדה כגון פאניקה, בין אם הם מלווים או לא בפוביה.
השימוש בתרופה מיועד לטווח הקצר בלבד, עד כ-12 שבועות כולל תקופת הפחתת המינון בהדרגה עד לסיום השימוש. הסיבה לכך קשורה באופייה הממכר של התרופה, אשר קשור גם בפיתוח סבילות לתרופה והצורך מצד המטופל להעלות את המינון לאורך הזמן. על כן, תרופה זו מיועדת לטיפול במקרים חמורים בלבד, ויש להשתמש בה תחת פיקוח צמוד של הרופא המטפל, תוך הקפדה על קיום פגישות כל 2-4 שבועות.
תופעות לוואי של תרופת אלפרליד
לתרופת האלפרליד עלולות להיות תופעות לוואי לא נעימות, אשר לרוב פוחתות לאחר מספר ימי שימוש בתרופה. בין השאר ניתן לצפות לעייפות, הירדמות קלה, חוסר תאבון, בלבול וחוסר קורדינאציה, חוסר יציבות ובעיות שיווי משקל, יכולות להיות השפעות על החשק והתפקוד המיני. כמו כן, תתכנה השפעות על הזיכרון, הריכוז, יכולת הדיבור, לעיתים בליווי סחרחורות, ראייה כפולה או טשטוש, יובש בפה ובחילה, עוויתות והתכווצויות שרירים, ועוד.
במקרים מסוימים תתכנה הזיות והשפעות על מצב הרוח כגון דיכאון, רוממות רוח, התרגשות, או היפראקטיביות. בין ההשפעות הפיזיות של התרופה על מערכות הגוף ייתכנו מצבים של קלקול קיבה, בעיות תפקוד בכבד, רגישות לשמש, בעיות שתן שונות, והשפעות על הראייה ולחץ בעיניים.
עם זאת, ישנן תופעות לוואי חריפות וחמורות אשר דורשות התייחסות רפואית מידית. במצבים של תחושות עזות כגון חוסר מנוחה, אגרסיביות, כעס בלתי נשלט ואלימות, סיוטים והזיות, וכן התנהגות קיצונית ואיננה תואמת. במצבים של אובדן זיכרון ותופעות של צהבת כגון עור או הלבן של העיניים אשר מצהיבים. כמו כן, ייתכנו מצבים של בעיות נשימה בתצורת צפצופים, קושי לנשום, התנפחות העיניים, הפנים או השפתיים, פריחות וגרדת.
רצוי גם להימנע משימוש באלפרליד בשילוב עם תרופות אחרות לטיפול בדיכאון וחרדה, כמו גם תרופות המיועדות לטיפול בשינה. מומלץ גם להימנע מתרופות מסוג משככי כאבים חזקים או אנטי-פסיכוטיות ואפילפסיה.
במקרים מסוימים של שילוב עם גלולות למניעת הריון או טיפול בזיהומים פטרייתיים תתכן בעיה, ועל כן יש להתייעץ עם הרופא המטפל טרם השימוש בהם. כמו כן, תתכנה בעיות בשילוב עם תרופות אנטיביוטיקה, תרופות לטיפול ב-HIV, ועוד. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל באשר לכל תרופה נוספת טרם נטילתה.
הפסקת הטיפול באלפרליד
מאחר והתרופה ממכרת ביותר, והשפעותיה חריפות עם תופעות לוואי מהותיות, יש להיזהר בשימוש בה. חשוב להבין כי הגוף מפתח סבילות לתרופה, ועם הזמן תהיינה תחושת צורך להגביר את המינון. עם זאת, הטיפול מיועד לטווח הקצר ולתקופה אשר אינה עולה על 12 שבועות, כוללת תקופת סיום הטיפול.
סיום הטיפול מחייב הפחתה הדרגתית של המינון. זאת מאחר והפסקת הטיפול בבת-אחת תוביל לתופעות גמילה הכוללות מתח ובלבול, הזעת יתר, עצבנות, הקאות ובחילות, עוויתות, ועוד. מסיבה זו, יש ליטול את התרופה תחת פיקוח רפואי קפדני, ולהיות במעקב עם הרופא המטפל באופן תכוף של כל 2-4 שבועות לפחות.
יש להקפיד על נטילת התרופה באופן אחראי, לוודא שאתם נוטלים את המינון הנכון, ולדווח על כל מקרה חריג בתופעות הלוואי או התחושה הכללית. במקרה ובה אתם חשים תלות בתרופה, מומלץ גם כן לפנות אל הרופא המטפל – ויפה שעה אחת קודם.