אלטרולט היא תרופה נוגדת דיכאון מהדור הישן, ממשפחת התרופות הנקראת טריציקליות. השם הגנרי שלה הוא אמיטריפטילין, והיא נמכרת גם בשם אלטרול.
מתי משתמשים באלטרולט?
אלטרולט היא תרופה אנטי דיכאונית, ולכן היא משמשת לטיפול במקרים של דיכאון. באופן ספציפי יותר, השימוש באלטרולט נעשה בדרך כלל בין אפיזודות של דיכאון מג'ורי, על מנת למנוע את האפיזודה הבאה.
עם זאת, כאשר אדם שנוטל אלטרולט חווה בכל זאת אפיזודה דיכאונית, נמשך השימוש באותה תרופה (אולי בשינוי של המינון), על מנת לטפל באפיזודה עצמה.
בנוסף לדיכאון, משמשת התרופה גם לטיפול בהפרעות חרדה (רב נוגדי הדיכאון משמשים גם לטיפול בחרדה). אלטרולט נרשמת במקרים של OCD (הפרעה טורדנית- כפייתית), התקפי חרדה, התקפי פאניקה ו- PTSD (הפרעת דחק פוסט טראומטית).
בתחומים שאינם פסיכיאטרים, משמשת התרופה לעיתים נדירות יחסית לטיפול בכאבים סומטיים או עצביים, לכאבי ראש קשים ומיגרנות, ולטיפול בהפרעות שינה.
איך פועלת אלטרולט?
אלטרולט שייכת למשפחת הטריציקליים, שהיא משפחה של תרופות שפעילותה במח משפיעה בעיקר על הנוירוטרנסמיטורים סרטונין ונוראדרנלין. מטרת התרופות האנטי- דיכאוניות היא להעלות את ריכוז הנוירוטרנסמיטורים שנמצאו קשורים לדיכאון בסינפסה (המרווח שבין תאי העצב במח).
השיטה בה הטריציקליות (TCA) עושות זאת, היא על ידי חסימה של הספיגה של סרטונין ונוראדרנלין בתא העצב. הפעולה נעשית על טרנספורטרים- מולקולות שתפקידן לסייע בספיגה של הנוירוטרנסמיטור בתא.
ההשפעה על הנוראדרנלין היא נמוכה למדי, ואילו ההשפעה על סרטונין גבוהה יותר. לכן התרופה תעזור בעיקר לאנשים שהדיכאון שלהם קשור יותר לסרטונין.
השפעתה של האלטרולט היא איטית יחסית, ומגיעה לשיא יעילותה תוך 3-6 שבועות. יש להתחיל לקחת את הכדורים באופן הדרגתי, על פי הוראת הרופא, עד שמגיעים לכ-100-120 מ"ג ביום, בחלוקה למספר פעמים.
תופעות לוואי
כיום, השימוש בתרופות ממשפחת TCA אינו נפוץ, בעקבות ריבוי תופעות הלוואי של התרופות הללו. עם זאת, כאשר אנשים לא מגיבים היטב לתרופות אנטי- דיכאוניות או אנטי- חרדתיות מהדור החדש (כמו SSRI ו-SNRI), כן מקובל לעשות ניסיון גם בטיפול בתרופות מהדור הישן. תרופות אלה אמנם יוצרות תופעות לוואי רבות, אך יעילותן גדולה.
אלטרולט משפיעה, בנוסף על הסרטונין והנוראדרנלין, גם על הרצפטורים של היסטמין. זהו החומר הקשור לתגובות אלרגיות, והשפעה זו יוצרת חלק מתופעות הלוואי כגון עייפות ורעב. תופעות אופייניות נוספות הן כאבי בטן, בחילה, עצירות או שילשולים, יובש בפה, קשיים בשינה וירידה בחשק המיני.
חלק מתופעות הלוואי חולפות מאליהן לאחר מספר שבועות של שימוש קבוע בתרופה. עם זאת, ישנן גם תופעות מתמשכות יור כגון טשטוש ראייה, עלייה במשקל והפרעות בקצב הלב.
אסור להשתמש באלטרולט בקרב אנשים הסובלים ממחלות לב או כבד, הפרעות בדרכי הנשימה, גלאוקומה או גידולים בערמונית. אסור לשתות אלכוהול או לנהוג תחת השפעה התרופה.
התרופה אינה ממכרת, אך חשוב שהטיפול כולו יהיה תחת השגחה רפואית, התאמה חוזרת של המינון המינמלי המתאים ומעקב כללי. אסור להפסיק בבת אחת את נטילת התרופה. למרות שהפסקה אינה גורמת לתופעות לוואי משמעותיות, היא עלולה להיות מסוכנת, וגם לגרום להחרפה בסימפטומים בשלהם ניטלה התרופה מלכתחילה.
יש לציין, שאלטרולט היא דווקא תרופה עם מעט תופעות לוואי יחסית לטריציקליות. אך יש לזכור כי התרופה מסוכנת במינון יתר, ולכן עלולה לשמש כאמצעי למימוש מחשבות אובדניות בקרב אנשים הסובלים מדיכאון.
לכן יש לוודא כי מוצו האפשרויות הטיפוליות האחרות, הבטוחות יותר, וכי האדם נמצא תחת השגחה ובהבנה לגבי משמעות נטילת מינון יתר של התרופה.