סטילנוקס נועדה לסובלים מקשיי שינה והיא שייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים, תרופות המטפלות הן בהפרעות שינה והן בחרדה. היא אמנם שונה במעט, בכל הקשור להרכב הכימי שלה מתרופות אלו, אך בתכונותיה מזכירה אותן מאד.
אחד היתרונות הבולטים שבה הוא יכולתה לפעול מהר מאד ולהשפיע על הנוטלים אותה ולכן היא מצוינת לסובלים מקשיי הירדמות. בדומה לתרופות אחרות, נטילה ממושכת שלה עשויה לגרום לנוטליה תלות בה, מה שמצריך מעקב צמוד של רופא וגם מתן התרופה לפרקי זמן קצרים, לתקופה של עד 10 ימים.
לאילו מצבים הסטילנוקס משמשת?
הסטילנוקס משמשת כמענה טיפולי לסובלים מבעיות שינה, כמו קשיי הירדמות, חוסר שינה, נדודי שינה, הפרעות שינה וגם כדי לשמור על שינה רצופה. הטיפול בה, כאמור, הוא טיפול קצר מועד לתקופה של בין 7 ימים עד 10 ימים, והוא מוגבל לארבעה שבועות מקסימום.
מדובר בתרופת מרשם, שבמידה וניתנה לתקופה של שבועיים עד שלושה, יבצע הרופא המטפל הערכה מחודשת כדי לבחון את מידת התאמתה, האם היא אכן מועילה או שמא יש לבחור בתרופה מסוג אחר. התרופה מגיעה בתצורת טבליות ונוטלים אותה לרוב פעם אחת ביום, בהתאם להנחיות הרופא. המינון המומלץ לנשים הוא 6.25 מיליגרם ולגברים 6.25 מיליגרם או 12.5 מיליגרם, שזו גם המנה המקסימאלית. את התרופה יש לקחת לפני השינה ולשים לב שמדובר בלפחות בין 7 עד 8 שעות לפני שעת היקיצה. מומלץ שלא ליטול את התרופה יחד עם מזון אלא על קיבה ריקה.
סיכונים ותופעות לוואי של התרופה
כמו בכל תרופה אחרת, גם נטילת הסטילנוקס מצריכה התייחסות לתופעות לוואי אפשרויות. תופעות הלוואי השכיחות הן סחרחורות, צרבת, בחילות, כאבי שרירים, הקאות, עייפות, חרדה, ראייה כפולה וגם כאבי ראש בזמן היקיצה. קשישים הנוטלים את התרופה נוטים ליפול וגם לסבול מבלבול. הנוטלים מינון של למעלה מ – 10 מיליגרם יכולים לסבול מפגיעה בזיכרון וגם משכחה.
למי תרופת סטילנוקס איננה מתאימה?
הסטילנוקס איננה מומלצת לנשים בהריון, לנשים מניקות, לנהגים המתכננים לצאת לנהיגה וגם לצד שתייה אלכוהול. התרופה עשויה לפגוע בערנותו של הנהג וגם בכושר התגובה שלו ולכן מומלץ למטופלים שלא לנהוג בתקופת נטילת התרופה.
למרות שלא ידוע על מידת השפעתה של הסטילנוקס על העובר, ישנן עדויות שרכיבי התרופה עוברים דרך השליה ולכן עשויים לפגוע בו. הדבר נכון גם לגבי חלב האם, ולכן היא איננה מומלצת לנשים מניקות. צריכת אלכוהול יחד עם התרופה גם היא איננה מומלצת שכן האלכוהול עצמו עשוי להגביר את השפעתה המרדימה של התרופה וגם להחריף את דיכויה של מערכת העצבים המרכזית.
לחולים הסובלים ממחלות כליה, מחלות כבד, חולים הסובלים מדיכאון או מדיכוי נשימתי מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל ולנקוט במשנה זהירות בעט נטילת התרופה. התרופה איננה מתאימה לילדים מתחת לגיל 18 ומי שנוטל אותה יחד עם תרופות אחרות, כמו למשל, תרופות פסיכוטרפויות, אנטיהיסטמינים ותרופות נוגדי פרכוסים עשוי לסבול מתגובות שונות.