דיכאון היא אחת מהמחלות המזוהות מאד עם מדינות העולם המערבי, והיא עשויה לצוץ בכל גיל ומסיבות שונות. הרפואה הקונבנציונאלית מציעה, לסובלים מדיכאון, תרופות שונות העוזרים להתמודד עם התסמינים הלא נעימים, הנלווים למחלה, שבחלקם משפיעים לא מעט על אורח ואיכות החיים. אחד הסוגים הן התרופות ממשפחת MAOI.
תרופות ממשפחת MAOI הן תרופות מעכבות מונואמין אוסידאז, כלומר – חוסמות את פעילות האנזימים המכונים "מונואמין אוקסידאז", מה שמוביל לשמירה על ריכוז גבוה של סרטונין ונוראפינפרין, המפחיתים את התסמינים הדיכאוניים.
כיצד פועלת התרופה?
תרופות ממשפחת MAOI הן תרופות נוגדת דיכאון מהדור הישן, שלמרות שנחשבות לוותיקות מאד בשוק כיום, הן יעילות באותה המידה כמו התרופות החדשות יותר. אולם, שלא כמותן, הן מלוות בתופעות לוואי משמעותית, הדורשות שינויים בהרגלי האכילה וצריכת יתר שלהן (צריכת מינונים גבוהים) יכולה להוביל לסכנת חיים.
החומר שבתרופות ה – MAOI, מפרק את הנוירוטרנסמיטורים – נוראפינפרין וסרטונין, המשפרים את מצבו של החולה, על ידי העלאת הערכים שלהם בדם. כך יורדים הסימפטומים הדיכאוניים, שמהם סובלים החולים, כמו מצב רוח ירוד, אובדן עניין בפעילויות שונות, שינויים בתיאבון, ירידה במשקל ועוד והחולה יכול לשוב לשגרת יומי, ומבלי שיצטרך להיות מושפע מכך.
לאילו מצבים מסייעות ומטפלות תרופות MAOI?
תרופות ממשפחת MAOI מוצעות לחולים שתרופות אחרות, כמו אלו מהדור החדש, לא עזרו או לא סיפקו את המענה המדויק הנדרש להם. התרופות מיועדות, כמובן, לסובלים מדיכאון ולאחרונה נמצא שהן יכולות לעזור גם במקרים של מצבים פיזיולוגיים שונים, כמו אלצהיימר למשל.
יתרונות וחסרונות של השימוש בתרופות
התרופה משפיעה לאחר שימוש של מספר שבועות, כפי שקורה עם נטילתן של תרופות מהדור החדש. מסיבה זו יש להמשיך וליטול אותה לתקופה ארוכה יחסית ולהמתין בסבלנות עד שתשפיע על התסמינים הנלווים לדיכאון.
למרות זאת, יש לתרופה יתרונות רבים והיא נחשבת כיום בין התרופות היעילות ביותר במקרים של דיכאון. בכל מקרה, יש לבחון את מצבו הנקודתי של החולה, לקחת בחשבון את תופעות הלוואי של התרופה ולא לשכוח גם את יתרונותיה. חשוב להיוועץ עם הרופא המטפל, לבחון במקביל תרופות נוספות (מהדור החדש למשל) ולהשוות בין האפשרויות השונות.
תופעות לוואי של תרופות ממשפחת MAOI
למרות יעילותן של תרופות אלו כאמור, יש לקחת בחשבון את תופעות הלוואי הקשות שלהן. מי שנוטל אותן חשוב שיימנע מצריכת מזונות מסוימים, כמו למשל מאכלים מעושנים, כבד, נקניקים, סוגים שונים של גבינות, פירות יבשים, שעועית, סויה וגם משקאות אלכוהוליים.
מעבר לכך, ישנם מספר תסמינים, הנלווים לאור השימוש בתרופה במרבית המקרים. כמו למשל סחרחורות, תחושת חולשה, עייפות, אי שקט, רעד באצבעות, טשטוש ראייה, עלייה בתיאבון ולכן גם עלייה במשקל, שינויים בקצב הלב, הזעת יתר, כאבי ראש, רגישות לאור ועליית חום. בכל מקרה של החמרה או הופעת תסמינים נוספים חריפים מאד, יש לפנות אל הרופא המטפל בהקדם כדי לבחון את המשך השימוש בתרופה.