בני נוער רבים מתמודדים עם בעיות רגשיות, הצצות להן בגיל זה מסיבות שונות. את חלקן הם גוררים עוד מתקופת הילדות וחלק מהן מופיעות דווקא בגיל זה, הנחשב לגיל קריטי וגם "מועד לפורענות".
לאור המודעות הרבה לנושא, זוכים מרביתם לטיפול פסיכולוגי אצל אנשי מקצוע, המתמחים בכך, מתוך מטרה ללמוד כיצד להתמודד עם הבעיה הרגשית עצמה, להגיע לתובנות לגבי תחושותיהם וגם לקבל כלים חשובים שיעזרו להם להתמודד עם הקושי.
הסיבות לבעיות הרגשיות
הבעיות הרגשיות, שאיתן מתמודדים בני הנוער, משפיעות לא מעט על איכות חייהם וגם על התנהלותם ביום יום. בעיות אלו יוצרות עבורם מכשולים רבים ויכולות להחמיר עם השנים, במידה והן אינן מטופלות. למרות שגיל ההתבגרות הוא גיל המלווה בלא מעט אתגרים, קשיים ותחושות לא נעימות, למרות שאלה נחשבים לטבעיים ונורמאליים, במקרים בהם הם קיצוניים מאד, מופיעים בקביעות ומלווים בתחושה שלילית רבה מאד, יש צורך בקבלת טיפול.
הסיבות לבעיות הנפשיות אצל בני נוער יכולות להיות רבות. במקרים מסוימים מדובר באלימות, שאיתה מתמודדים המתבגרים, אלימות שאליה הם חשופים בבית הספר, בשכונה ולעיתים גם בבית. במקרים אחרים הלחץ גורם להם לתחושת אי נוחות רבה מאד ובחלק מהמקרים גם לבעיה נפשית מורכבת.
בני נוער, במהלך תקופת ההתגברות, חשופים ללחצים רבים. בעוד שאצל בני נוער מסוימים הלחץ מעודד, ממריץ וגם מעורר מוטיבציה, אצל אחרים הוא יכול לגרום למתח, לחרדה ולבעיה נפשית, המצריכה טיפול.
בעיות חברתיות, קשיים חברתיים יכולים גם הם להשפיע על תחושתם של המתבגרים. חרמות בבית הספר למשל מובילים לבדידות, עצבות וגם ריחוק, שגורמים בסופו של דבר לבעיה רגשית קשה אצל חלק מבני הנוער.
הטיפול המוצע לבני הנוער
הטיפול המוצע לבני נוער המתמודדים עם בעיות נפשיות הוא טיפול פסיכולוגי הבא לידי ביטוי בתצורות שונות. הטיפול איננו מוגדר בזמן ומותאם באופן נקודתי למתבגר תוך התייחסות למצבו הנפשי, לסימפטומים הנלווים לבעיה וגם לאלמנטים נוספים, כמו למשל הסביבה. את חלק מהבעיות הרגשיות אצל מתבגרים אפשר לפתור בתוך פרק זמן קצר, אולם ישנן בעיות מורכבות יותר המצריכות זמן טיפול ממושך.
הטיפול הוא בדרך כלל אחד על אחד, במפגשים חד שבועיים אצל פסיכולוג, המתמחה בטיפול בבני נוער ובילדים. ישנן פעמים שבהן ההורים משתתפים ולעיתים מוצעת להם גם הדרכה הורית, העוזרת להם לסייע למתבגר לעבור את התקופה הלא קלה, את הבעיה הרגשית שאיתה הוא מתמודד.
הטיפול הפסיכולוגי מספק למתבגר מקום תומך ומכיל. הוא מלמד אותו כיצד לשנות את דפוסי החשיבה השגויים שלו ולסגל במקומם דפוסי חשיבה בריאים ונכונים. הוא עוזר לו לבסס מערכת אמונות בריאות וחושף אותו לשיטות חדשות שתעזורנה לו להתמודד עם הבעיה. הדבר מצריך מצדו של המתבגר שיתוף פעולה והגעה למפגשים באופן קבוע. במקביל, מוצעות לו שיטות נוספות, שאותן ניתן לשלב לצד הטיפול הפסיכולוגי, שגם להן יתרונות רבים ואפשרות לסייע לו לא מעט. למשל, פעילות גופנית, השתתפות בחוגים מעניינים, יוגה ואפילו עיסוי.
ראו גם:
פגיעה עצמית בגיל ההתבגרות