סרטרלין היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי דיכאונית, מהדור החדש של התרופות נוגדות הדיכאון, ממשפחה שנקראת SSRI (אליה שייכת גם התרופה המוכרת מכולן נגד דיכאון- הפרוזק).
סרטרלין הוא השם הגנרי של התרופה שנמכרת גם תחת השמות לוסטרל וסרנדה.
מתי משתמשים בסרטרלין?
סרטרלין משמשת לטיפול בדיכאון, הן בזמן אפיזודות של דיכאון מג'ורי, והן בקרב הסובלים מדיכאון כרוני- בין האפיזודות האקוטיות, או במצב של דיסטימיה (דיכאון ברמה נמוכה, ללא אפיזודות מגו'ריות, אך לאורך זמן של מספר שנים). סרטרלין מתאימה גם לטיפול בדיכאון פסיכוטי, בליווי של תרופות נוספות נוגדות פסיכוזה.
בנוסף, נעשה שימוש בסרטרלין לטיפול בהפרעות חרדה- בהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) (שהרבה פעמים הסימפטומים שלה חופפים לאלה של דיכאון), אגורפוביה עם או בלי התקפי חרדה או פאניקה, וכן התקפי פאניקה עם או בלי התפתחות של אגורפוביה או פגיעה תפקודית אחרת, OCD (הפרעה אובססיבית קומפולסיבית) וחרדה חברתית.
אינדיקציות נוספות שעוד לא אושרו באופן סופי, משתייכות לקו התפר בין הרפואה הכללית לבין הפסיכיאטריה, וכוללות PMS (תסמונת קדם ויסתית), שעשויה לכלול גם מאפיינים דיכאוניים, ובעיות של שפיכה מוקדמת.
איך פועלת סרטרלין?
סרטרלין שייכת למשפחה שפועלת באופן סלקטיבי על מנגנון הקליטה מחדש של סרטונין. סרטונין הוא מוליך עצבי שמשמש לעברת מסרים בין תאי העצב במח. בדיכאון וחרדה, נמצא כי רמת הסרטונין במח נמוכה מידי.
כאשר סרטונין משוחרר מתא עצב, הוא מגיע לסינפסה- הרווח בין תאי עצב. חלקו מתפרק בסינפסה, חלקו נכנס לתא המטרה, וחלקו חוזר בתהליך של קליטה מחדש לתא המקור. סרטרלין חוסמת את האפשרות לחזור לתא המקור, וכך מעלה את מינון הסרטונין במרווח הבין סינפטי.
סרטרלין ניטלת על פי הוראת רופא בלבד. המינון המקובל הוא בין 50 ל-200 מ"ג, פעם ביום. לתרופה לוקח מספר שבועות להתחיל להשפיע, ואפילו חודש עד שמגיעה למלוא השפעתה.
תופעות לוואי
היתרון הבולט של תרופות ממשפחת SSRI על פני התרופות מהדור הישן לטיפול בדיכאון הוא לא ההשפעה על הסימפטומים הדיכאוניים, אלא מיעוט תופעות הלוואי.
תופעות הלוואי של סרטרלין הן קלות בדרך כלל, וחולפות מאליהן לאחר תקופת ההסתגלות לתרופה. בדרך כלל יחוש המטופל בעייפות, כאב ראש, בחילה ושלשול, ותחושה של יובש בפה. לעיתים ההרדמות קשה, ומטופלים מדווחים על נדודי שינה.
תופעה שעשויה להיות מטרידה מאוד היא הפגיעה בחשק המיני. לכן, חשוב תמיד לערוך שיקולים משותפים של המטופל והרופא המטפל, ולבחון את ההטבה בסימפטומים שיצרה התרופה, אל מול תופעות הלוואי, ולשקול את המשך השימוש בתרופה.
יתרון נוסף של SSRI נוגע לאובדנות. בקרב הסובלים מדיכאון, עולות לא אחת מחשבות ותוכניות אובדניות. התרופות מהדור הישן היוו "נשק" זמין לפגיעה עצמית, משום שמינון יתר שלהם הינו מסוכן. עם SSRI קשה להתאבד. עם זאת, סרטרלין היא דווקא מהתרופות ממשפחת SSRI בעלות פוטנציאל סכנה גדול יותר.
אמנם, דבר לא יקרה עם מינון יתר אקראי, אך בנטילה מכוונת של כמות גדולה במיוחד יש פוטנציאל לפגיעה. לכן, יש לשקול את השימוש בתרופה זו דווקא בקרב חולים באובדנות פעילה.
אמנם התרופה אסורה לילדים, אך ניתן להשתמש בה במקרה הצורך בזמן הריון ובמקביל להנקה. יש לשקול את השימוש בתרופה בקרב חולי סכרת, מחלות לב, כבד או אפילפסיה.
אסור להשתמש בסרטרלין במקביל לתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת מעכבי MAO, ובכלל כדאי לידע את הרופא על כל תרופה נוספת שנמצאת בשימוש- בחלק מהמקרים השילוב עלול להיות מסוכן, ובמקרים אחרים התגובות הבין תרופתיות יכולות להוביל להחמרה בהופעת תופעות הלוואי של הסרטרלין.