תרופת אוקסזפאם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תרופת אוקסזפאםאוקסאזפאם היא תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים. זוהי משפחה של תרופות נוגדות חרדה, מרדימות ומרפות שרירים. אוקסאזפאם נמכרת בארץ תחת השם המסחרי "ואבן", והיא מוכרת גם בשמות אלפם, זקספם וסרקס.

אוקסאזפאם יצאה לשימוש באמצע שנות השישים, והיא תרופה נפוצה יחסית בשימוש הן בקרב פסיכיאטרים, הן בקרב רופאי משפחה, והן בקרב כירורגים ורופאים אחרים המבצעים פעילויות פולשניות לבדיקות או התערבויות רפואיות.

מתי משתמשים באוקסזפאם?

אוקסזפאם היא תרופה פסיכיאטרית נוגדת חרדה. היא משמשת בעיקר במצבים בהם החרדה מופיעה באופן פתאומי לטווחי זמן קצרים יחסית. היא מורידה את רמת החרדה באופן מהיר, והשפעתה חולפת לאחר מספר שעות. חרדה מסוג כזה עשויה להופיע כסימפטום של הפרעות כגון OCD, פוביות ספציפיות, דיכאון, והפרעות אישיות שונות.

אינדיקציה נוספת לשימוש באוקסזפאם היא במצבים בהם עלייה ברמת החרדה היא צפויה, כמו למשל לקראת ניתוח או התערבות רפואית (למשל, ניתוחי לייזר או בדיקת קולונוסקופיה). כאשר ההתערבות לא דורשת הרדמה מלאה, אך המטופל עשוי להיות חרד ולפגוע במהלך הבדיקה, או כאשר הרפיית השרירים והגוף עשויים לעזור בביצוע הבדיקה, נעשה שימוש באוקסזפאם.

אוקסזפאם עשוי לשמש כחלק מהקוקטייל התרופתי המשמש בעת תהליך גמילה מאלכוהול. האוקסזפאם מרגיע ומפחית את תסמיני הגמילה.

התרופה הינה משרת שינה, ולכן משמשת גם במקרים של קשיי שינה (עם או בלי קשר לחרדה). מכיוון שהתרופה מתחילה לעבוד לאט, באופן יחסי, נותנים אותה בדרך כלל לאנשים שמתעוררים בלילה, ולא לאנשים שלא מצליחים להירדם מלכתחילה.

איך פועלת אוקסזפאם?

אוקסזפאם גורמת לרגיעה, להרפיה של השרירים, להפחתת פרכוסים ולתחושת נמנום. כמו שאר התרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, התרופה פועלת באזורים מסוימים במח, על נוירוטרנסמיטור מסויים הנקרא GABA. GABA הוא נוירוטרנסמיטור מעכב, שמוריד את הפעילות העצבית שיוצרים נוירוטרנסמיטורים אחרים במח.

התרופות מפעילות קולטן של אותו נוירוטרנסמיטור שנקרא GABAA, וכך מעצימות את השפעתו של ה-GABA על הפעילות המוחית. כתוצאה מכך, חלה ירידה בפעילות העצבית, ירידה במתח ובחרדה, ותחושת נמנום.

המינון המומלץ לתרופה נע בין 10 מ"ג ביום, ועד ל-30 מ"ג* 4 פעמים ביום. המינון תלוי במטרת השימוש בתרופה, ונקבע על ידי רופא בלבד. אסור ליטול אוקסזפאם כאשר יש בעיות ידועות בתפקודי הריאות או הכבד.

תופעות לוואי של התרופה

כמו לשאר הבנזודיאזפינים, גם לאוקסזפאם יש תופעות לוואי. הנפוצות כוללות ישנוניות, סחרחורת וכאבי ראש. תופעות קשות יותר ונפוצות פחות הן פגיעה בזיכרון, ותגובה הפוכה של עלייה ברמת החרדה ועוררות יתר.

אוקסזפאם יכולה לגרום לתלות ולהתמכרות. הפסקה פתאומית של התרופה שניטלה לאורך זמן יכולה לגרום לבחילה, רעד, כאבי שרירים וכאבי בטן. כדי למנוע התמכרות או שימוש לרעה, מומלץ להשתמש בתרופה רק לתקופות קצרות ובפיקוח רפואי. בנוסף, כאשר נוטלים את התרופה לאורך זמן, השפעתה הולכת ויורדת.

במה עדיפה אוקסזפאם על תרופות אחרות ממשפחת הבנזודיאזפינים?

לכל תרופה במשפחת הבנזודיאזפינים השפעה מעט שונה על הקולטנים והמתווכים של GABA, ולכן כל אחת משפיעה באופן מעט שונה. על הרופא להתאים את התרופה לצרכים של מטופל ספציפי.

אוקסזפאם היא תרופה שמתחילה להשפיע לאט, אך השפעתה ממושכת באופן יחסי. לכן, היא מתאימה בעיקר לטיפול בחרדה (ופחות בבעיות שינה וגמילה). התרופה לא מצטברת באופן משמעותי, יחסית לתרופות אחרות, ולכן ניתנת לשימוש בטוח יותר בקרב אנשים עם בעיות בכבד.

יש לציין, שהטיפול בבנזודיאזפינים בכלל ובאוקסזפאם בפרט לא מומלץ בקרב אנשים הסובלים מהפרעות חרדה ממושכות. התרופה אינה מיועדת להפחתת חרדה לאורך זמן, אלא רק לנקודות זמן ספציפיות. במקרים של חרדה מתמשכת נהוג יותר להשתמש בתרופות ממשפחת SSRI.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן