התמוטטות עצבים: כך תזהו אותה ותטפלו בה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

איך ניתן לזהות התמוטטות עצבים? וכיצד מטפלים בה?

התמוטטות עצבים הוא מונח בו נעשה שימוש חדשות לבקרים, לרוב על מנת לתאר תקופה מורכבת במיוחד, בה אנו מרגישים כאילואיך ניתן לזהות התמוטטות עצבים? וכיצד מטפלים בה? הגיעו מים עד נפש. אבל האם השימוש בה בכלל נכון ומדויק? והאם ישנה הגדרה חד משמעית להתמוטטות עצבים? כדי לענות על התשובה הזו, יש לשאול בדיוק מה עומד בבסיס הבעיה, כיצד ניתן לזהות אותה ומהן אפשרויות הטיפול המוצעות כיום. זוהי בדיוק מטרת המאמר הנוכחי.

על ההגדרה, המורכבת יש לומר, של התמוטטות עצבים

חשוב להדגיש, כבר בנקודת ההתחלה, שאין כיום הגדרה רפואית שגורה להתמוטטות עצבים. תחת זאת, אנחנו מתבססים על השימוש השגור הנעשה במונח, כולל בלשון העם. ניתן לטעון שהתמוטטות עצבים היא מצב בו האדם חש קריסה נפשית של ממש, לרוב פתאומית, הפוגעת ביכולת התפקוד שלו בצורה אנושה ואף עלולה להשבית אותו באופן מלא. התמוטטות עצבים עשויה להיות הרגע בו אנחנו מרגישים ש"עבר הגבול", שאיננו יכולים להמשיך ולהתמודד עם המציאות ועם המאורעות המקיפים אותנו.

מעבר לתחושה הכללית של חוסר האונים, עלולים להופיע תסמינים במישורים שונים. בגזרת הסימפטומים הפיזיים, ניתן להצביע על סחרחורות, כאבי שרירים וכיווצם, כאבי בטן, שלשולים והקאות, עייפות יתר, קשיי שינה, שינוי בקצב פעימות הלב ועוד. רשימת התסמינים הנפשיים והרגשיים – החמורים לא פחות – כוללת התפתחות של חרדות, פוביות, לחצים, ירידה בחשק המיני, עצבנות, דיכאונות, התפרצות זעם, בכי, הרגשת בדידות ועוד.

כבר כאן ניתן להסיק שמדובר ברשימה ארוכה מאוד של תסמינים, שניתן באותה מידה לשייך למכלול רחב של מצבים אחרים שהאדם עלול לסבול מהם. לכן חשוב על אחת כמה וכמה לפנות בהקדם האפשרי לאבחון אצל פסיכולוג או פסיכיאטר, שיוכל על סמך שיחה עם המטופל, בחינת הדיווחים שלו לגבי התסמינים וממצאים אחרים להסיק האם מדובר כאן בהתמוטטות עצבים ולהתאים לו תוכנית אישית של טיפולים.

האם התמוטטות עצבים ברת טיפול?

כיאה למצב שאינו מזוהה בספרות המקצועית הרפואית באופן מלא וחד משמעי, אין אפשרות להצביע על פרוטוקול טיפולים קבוע או סטנדרטי במקרה של התמוטטות עצבים. הטיפול העיקרי כאן נחלק לשניים, כאשר כמעט בכל המקרים מדובר כאן בטיפול משולב המבוסס על שיפור הדרגתי במצב.

החלק הראשון הוא טיפול מיידי בתסמינים המופיעים אצל האדם ומשבשים כאמור את שגרת חייו ביותר ממובן אחד. זהו טיפול קצר מועד לרוב, שאינו יורד לשורש הבעיה. ניתן להגשים אותו באמצעות מתן תרופות (למשל תרופות הרגעה או תרופות אנטי דכאוניות), טכניקות הרגעה מעולמות הרפואה הקונבנציונלית והאלטרנטיבית ואפילו שינויים מסוימים באורח החיים: ארגון מחדש של לוח הזמנים במטרה להפחית לחצים, פעילות גופנית המסייעת לגוף במובנים שונים ואפילו צריכת יתר של מאכלים הנחשבים למרגיעים ולמועילים לגוף.

השלב השני של הטיפול בהתמוטטות עצבים, שיכול בהחלט להיעשות במקביל להתמודדות עם התסמינים, כן טומן בחובו ניסיון לרדת לשורשה של הבעיה. פעמים רבות מתברר כי התמוטטות עצבים מתרחשת עקב טראומות ומאורעות מורכבים שהאדם עובר בשלב כלשהו בחייו, סביבה חיים לחוצה, מחסורים וחוסר איזון תזונתי, קשיים כלכליים, בעיות במישור המשפחתי ועוד. טיפול נקודתי בהם עשוי כמובן להקל על האנשים הסובלים מהתמוטטות עצבים.

הטיפול העמוק והיסודי בהתמוטטות העצבים מבוסס בדרך כלל על שילוב בין טיפול פסיכולוגי, בעולמות שונים (טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, דמיון מודרך ועוד), לבין התאמה של תרופות בהתאם לתסמיני האדם.

לקריאה נוספת:
Mental Disorders
Assessment and Diagnosis of Personality Disorder: Perennial Issues and an Emerging Reconceptualization

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן