תסמונת קובאד

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תסמונת קובאדכל אישה שהיתה בהריון יכולה לתאר שני דברים- איך היא הרגישה במהלך חודשי ההריון, וכמה לבן זוגה לא היה מושג כיצד היא מרגישה…

הריון הוא חוויה ייחודית לנשים, לטוב ולרע. הבחילות, העייפות, הכאבים השונים, ההתרחבות של הגוף, התנפחות הבטן הם החלק הרע של ההריון. גברים לא יבינו זאת…

האמנם? מחקרים מראים שכ-11% מהגברים חווים סימפטומים דומים לאלה שחוות נשים בהריון, בזמן שבנות זוגם הרות. התופעה הזו מכונה "הריון סימפטי", או בשפה מקצועית- תסמונת קובאד.

היסטוריה

בשבטים עתיקים ביוון, רופא, תאילנד, רוסיה, סין ודרום אמריקה, היה נהוג מנהג שנועד להגן על נשים יולדות ותינוקיהן. במהלך הלידה, הגבר היה שוכב במיטה ליד האישה ומחקה אותה- את תנועות גופה, את צעקותיה ובכלל. המטרה היתה לחוות את החוויה ביחד, וגם להרחיק את הרוחות מהיולדת האמיתית ובכך להגן עליה.

הטקסים הללו קיבלו את השם הצרפתי קובאד (בקיעה) על ידי האנתרופולוג שהבחין בהם, ומשם עבר השם לתיאור גברים שחווים את מהלך ההריון באופן סימפטומטי יחד עם נשותיהם.

מהם הסימפטומים?

התסמינים של תסמונת קובאד כוללים כמעט כל תופעה שעשויה לאפיין נשים בהריון: בחילה, השמנה, התנפחות של הבטן, כאבים בפטמות וגודש באיזור החזה, כאבי בטן גב וראש, הפרעות בשינה וצרבת.

בדרך כלל הסימפטומים חזקים בשליש הראשון של ההריון (של בת הזוג!), נחלשים בשליש השני, וחוזרים במלוא עוצמתם לקראת סוף ההריון (יש לציין, שגם אצל נשים מרבית התופעות מופיעות בשליש הראשון והאחרון של ההריון).

התסמינים של תסמונת קובאד יכולים להופיע ברמות עוצמה שונות. לעיתים, הסימפטומים קלים, והאדם אפילו לא יודע שמדובר בתסמונת קובאד, והוא אינו מקשר בין התסמינים שהוא סובל מהם לבין ההריון של אשתו. לעיתים התסמינים כה קשים עד כי הגבר סובל מהסומטיזציה יותר מאשר סובל אישתו בהריון האמיתי.

במקרים קיצוניים אלה, עשוי הגבר להמשיך "ללוות" את מהלך ההריון עד סופו, ואפילו לחוות כאבים של צירי לידה בבוא הזמן. לכל הסימפטומים שתוארו אין כל הסבר פיזיולוגי.

גורמים לתסמונת קובאד

לא ברור בדיוק מה הגורם להופעתם של סימפטומים של קובאד, אך ישנן מספר השערות שעשויות להסביר (ביחד או לחוד) את התופעה.

ההסבר בראשון מתייחס לאפשרות שקיים לתופעה בסיס ביולוגי, שעדיין לא אותר. רב החוקרים מדברים על בסיס הורמונאלי. מחקרים שונים באמת מוצאים הבדלים הורמונאלים בין גברים שסובלים מקובאד וכאלה שלא, בעיקר ברמות של טסטוסטרון ופרולקטין.

השאלה היא האם השינוי הוא הגורם לתסמונת, או שמא הוא אחד מהסימפטומים שלה. הסבר נוסף הוא ההסבר הפסיכולוגי, המדבר על תופעות פסיכוסומטיות. תופעות אלה הן הטמרה לא מודעת של מצוקה נפשית למצוקה פיזית גופנית שניתן להניח עליה את האצבע.

התופעה של כאבים פסיכוסומטיים מוכרת מאוד בשטח הפסיכיאטרי, ויתכן שהלידה הצפוייה, האבהות וכדומה הם סטרסורים מספיקים כדי לגרום להופעת תופעות פסיכוסומטיות.

טיפול בתסמונת קובאד

הטיפול בתסמונת כולל קודם כל הכרה והבנה שהסימפטומים הגופניים אינם מעידים על בעייה פיזיולוגית, ושהם קשורים באופן ישיר להריון של בת הזוג. לעיתים, שיחות בין בני הזוג על החששות, החרדות והציפיות לקראת הלידה יכולים לסייע מאוד.

במקרים אחרים, יש צורך בתמיכה חברתית רחבה יותר, ואוזן קשבת. לעיתים, כדאי להעזר בסיוע מקצועי, בעיקר כאשר הסימפטומים קשים וגורמים סבל רב או פגיעה בתפקוד. בטיפול תהיה התמקדות על שני תחומים- ראשית, הפחתת לחץ וחרדה מצביים.

הפחתת הלחץ יכולה להוריד את הביטוי הסומטי של הגוף. בנוסף, יש מקום לעסוק בציפיות ובחששות לקראת העתיד, הצטרפות התינוק למשפחה, ולראות מהי עמדתו של הגבר, מה חששותיו, ואיך אפשר לרכך אותן.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן