אורריקס היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי דיכאונית, השייכת לקבוצת התרופות הנקראת "מעכבי MAO". שמה הגנרי של התרופה הוא מוקלובמיד, והיא נמכרת גם בשמות נרדיל, פרגילין וטרנילציפרומין.
מתי משתמשים באורריקס?
אורריקס משמשת לטיפול באנשים הסובלים מדיכאון מגו'רי. בדרך כלל הקו הראשון לטיפול בדיכאון הוא בתרופות ממשפחת ה-SSRI, ולכן משתמשים בדרך כלל באורריקס רק במקרים בהם הטיפול ב-SSRI אינו אפשרי מסיבה כלשהי, או שלא הוביל להטבה במצבו של החולה.
בניגוד לנוגדי דיכאון רבים אחרים, אשר משמשים גם לטיפול בחרדה, אורריקס דווקא אינה מתאימה לטיפול במקרים של קומורבידיות בין דיכאון וחרדה.
איך פועלת אורריקס?
אורריקס, כאמור, שייכת למשפחת התרופות MAO-I, ראשי תיבות של "מעכבי מונואמין אוקסידז". מונואמין אוקסידז הם אנזימים, בעלי שני תפקידים במח. תפקידו של type A, לפרק את הנוירוטרנסמיטורים סרטונין ונראדרנלין לאחר ששוחררו על ידי תא העצב לסינפסה. Type B, אחראי לפירוק הנוירוטרנסמיטור דופאמין.
שלושת הנוירוטרנסמיטורים שהוזכרו (סרטונין, נוראדרנלין ודופמין), הם החומרים שמחקרי המח מראים שנמצאים בכמות נמוכה מידי אצל אנשים הסובלים מדיכאון. לכן, כל התרופות נוגדות הדיכאון פועלות בדרכים שונות על מנת לנסות להעלות את רמתם במח, ובכך להפחית את סימני הדיכאון.
תרופות ממשפחת מעכבי MAO, גורמת לעיכוב בפעולת האנזימים הנ"ל. מכיוון שהאנזימים עובדים יותר לאט, פירוק הנוירוטרנסמיטורים בסינפסה מתעכב, וכמותם במח עולה. כך פוחתים הסימפטומים של הדיכאון.
אורריקס היא תרופה שעובדת בעיקר על אנזימים type A, ולכן היא יעילה בעיקר אצל מטופלים שהדיכאון שלהם מתבטא (או נובע) בירידה בסרטונין ונוראדרנלין.
יתרונות של אורריקס על פני נוגדי דיכאון אחרים
כאמור, אורריקס אינה תרופה של קו ראשון, אך בכל זאת יש מצבים שהשימוש בה יעיל יותר בהשוואה לתרופות אחרות. בקרב אנשים שאינם מושפעים, או סובלים מתופעות לוואי חמורות מידי בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון אחרות, אורריקס יכולה להוות פתרון.
כמו כן, השפעתה של אורוריקס מהירה יחסית לנוגדי דיכאון אחרים, וניתן לראות שיפור במצב החולה כבר לאחר מספר ימים (בניגוד למספר שבועות עד לקבלת אפקט מלא של תרופות אחרות, כמו תרופות ממשפחת SSRI).
בניגוד למעכביMAO אחרים, הנחשבים לבלתי הפיכים, פעולתה של אורריקס מסתיימת כאשר מפסיקים ליטול את התרופה והיא נשטפת ממערכת הדם. בתרופות אחרות מהמשפחה, לוקח לכבד זמן להתחיל לייצר מחדש את האנזימים שנפגעים כתוצאה משימוש בתרופה, ולכן השפעת התרופה אינה חולפת מייד.
סכנות ותופעות לוואי
תופעות הלוואי של האורריקס הן קלות יחסית וכוללות כאב ראש, קשיי שינה, בחילה וסחרחורת, קצב לב מהיר ויובש בפה. בדרך כלל התופעות חולפות מאליהן לאחר זמן קצר.
הבעיה, אם כן, באורירקס היא לא תופעות הלוואי, אלא הסכנות שהיא טומנת בחובה. אורירקס היא תרופה שדורשת זהירות רבה, היות ויש לה תגובות מסוכנות באינטרקציה עם חומרים אחרים. זוהי תרופה אסורה לשימוש בקרב ילדים.
בשילוב עם מינון יתר של חומרים שונים הנמצאים במזונות נפוצים היא מסוכנת, ולכן על החולים המטופלים בה לעמוד במשטר דיאטה קפדני. אסור ליטול אותה בזמן הריון, הנקה או לפני ניתוח.
כמו כן, התרופה מסוכנת כאשר היא נלקחת במינון יתר, ובעיקר באינטרקציה עם תרופות נוגדות דיכאון אחרות, ממשפחת ה-SSRI (מומלץ על הפסקת טיפול של שלושה שבועות לפחות לפני שעוברים מאורריקס ל-SSRI או להפך).
הסכנות הללו הופכות את האורריקס, ובעצם את כל מעכבי ה-MAO, לתרופות שמשתדלים להמנע מהשימוש בהן. יש לשקול היטב את יכולתו של המטופל לעמוד במגבלות (כמובן לשקול גם את נטיותיו לפגיעה עצמית ולאובדנות), ולעשות שימוש בתרופה רק כאשר מוצו כל האפשרויות האחרות.
ראו גם:
תרופת טרזודיל