ויאפקס היא תרופה נוגדת דיכאון מהדור החדש של נוגדי הדיכאון, ושייכת למשפחה הנקראת SNRI's. השם הגנרי שלה הוא ונלפקסין הידרוכלוריד, והיא נמכרת גם תחת השמות אפקסור, ונלה, וונלפקסין טבע.
מתי משתמשים בויאפקס?
ויאפקס היא תרופה נוגדת דיכאון, והשימוש הראשוני שלה הוא לטיפול באנשים הסובלים מדיכאון – החל ברמות נמוכות וקלות יחסית, ועד לטיפול בדיכאון מג'ורי חמור (לעיתים בשילוב עם תרופות נוספות).
כמרבית נוגדי הדיכאון, לויאפקס ישנה השפעה חיובית גם על סימפטומים של הפרעות חרדה. בעיקר משמשת התרופה לטיפול בהפרעת חרדה מוכללת (GAD), שגורמת להתפתחות חרדה בחשיפה למרבית הסיטואציות היומיומיות בהם האדם נתקל, ולטיפול בהפרעת חרדה חברתית (SAD), שגורמת להתפתחות חרדה בחשיפה לסיטואציות חברתיות.
איך פועלת ויאפקס?
ואיפקס שייכת לקבוצת תרופות SNRI. במחקרים על דיכאון וחרדה התברר שישנם מספר נוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים), שרמתם במח נמוכה במיוחד כאשר מופיעה תמונה קלינית של דיכאון וחרדה.
מרבית התרופות נוגדות הדיכאון פועלות בדרכים שונות על מנת להעלות את רמתם של אותם נוירוטרנסמיטורים במח.
בתחילה, הופיעו תרופות ממשפחת הטריציקליים, הטטרציקליים ו-MAO. תרופות אלה פעלו על מספר נוירוטרנסמיטורים במקביל (סרטונין, נוראדרנלין, נוראפינפרין, דופאמין). הן היו יעילות לטיפול בדיכאון, אך מכיוון שהשפיעו על הרבה גורמים, יצרו גם הרבה תופעות לוואי.
הדור החדש של נוגדי הדיכאון החל במשפחת SSRI. תרופות אלה פועלות באופן סלקטיבי על סרטונין, הן יעילות, ותופעות הלוואי שלהן פחותות. אך SSRI אינו יעיל מספיק בקרב חולים שהדיכאון שלהם אינו נגרם בעיקר בגלל סרטונין, אלא בגלל שילוב של נוירוטרנסמיטורים.
SNRI, וויאפקס ביניהם, אינן סלקטיביות- הן פועלות בדומה ל- SSRI (על ידי עיכוב מנגנון הקליטה מחדש של נוירוטרנסמיטורים ששוחררו מהתא לסינפסה, ועל ידי כך העלאת ריכוז המוליכים שנמצאים ברגע נתון במרווח הסינפטי), אך משפיעות גם על סרטונין, וגם על נוראדרנלין. לכן הן יעילות בטיפול בדיכאון סרטונינרגי ונוראדרנילנרגי.
ויאפקס ניתנת על ידי מרשם רופא, במינון שמשתנה על פי חומרת הדיכאון. בדרך כלל מתחילים במינון נמוך של 75 מ"ג ביום, וניתן להעלות את המינון עד ל-375 מ"ג ביום (מחולק למספר מנות). השפעת התרופה מגיעה לשיאה רק כ-4-6 שבועות לאחר תחילת השימוש בה.
יתרונות של ואיפקס על פני נוגדי דיכאון אחרים
כפי שצויין, ויאפקס עשויה להיות תרופה יעילה במגוון רחב יותר של מקרים של דיכאון ושל חרדה, בגלל ההשפעה על שני נוירוטרנסמיטורים. עם זאת, פעולתה של ואיפקס עדיין סלקטיבית באופן יחסי, היא לא משפיעה על נוירוטרנסמיטורים שאינם קשורים לתמונה הקלינית, ולכן תופעות הלוואי מצומצמות יחסית, כפי שיתואר.
תופעות לוואי
כאמור, אחד היתרונות הבולטים של תרופות מהדור החדש הוא מיעוט תופעות הלוואי, שהינן קלות יחסית, ובדרך כלל גם חולפות מספר ימים או שבועות לאחר תחילת הטיפול.
ויאפקס עלולה לגרום בתחילת השימוש לכאבי ראש, עייפות, ישנוניות, שלשול או עצירות, בחילות, קשיים בהרדמות ופגיעה באיכות השינה, וכן ירידה בחשק המיני ובעיות אימפוטנציה. במקרים קשים ונדירים עלולת להופיע ירידות בריכוזי נתרן בדם, ותגובות פרדוכסליות של התגברות הדיכאון והתחזקות של מחשבות אובדניות.
המחשבות האובדניות הן תופעת הלוואי המסוכנת ביותר של ויאפקס, ולכן בעיקר בשבועות הראשונים של השימוש בתרופה, חשוב להשגיח על המטופלים היטב. עם זאת, אחד היתרונות של תרופות מהדור החדש הוא שהן אינן מסוכנות במינון יתר, ולכן לא יכולות להוות כלי יעיל לביצוע כוונה אובדנית.
ישנם אנשים שהינם רגישים לחומר הפעיל בתרופה (ונלפקסין), שעלולים לפתח תגובה אלרגית. אין להשתמש בויאפקס במקביל לשימוש בתרופות ממשפחת מעכבי MAO, ואסור להשתמש בתרופה גם בקרב חולי לב.