תרופת דוקספין

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דוקספיןדוקספין היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי- דיכאונית מהדור הישן, ממשפחה שנקראת טריציקליות. בארץ היא נמכרת בעיקר תחת השם המסחרי ג'ילקס.

מתי משתמשים בדוקספין?

דוקספין היא בראש ובראשונה תרופה אנטי דיכאונית. השימוש בתרופה זו נעשה גם במצבים של דיכאון פעיל (אפיזודה של דיכאון מג'ורי, למשל), וגם בין תקופות של דיכאון לצורך מניעה. בדרך כלל מתחילים את נטילתה בזמן האפיזודה, והפסיכיאטרים ממליצים להמשיך ליטול אותה גם כאשר האפיזודה חולפת, כדי להקטין את הסיכוי לחזרתה.

בדומה לתרופות אחרות מקבוצות נוגדי הדיכאון, נמצא שגם לדוקספין יש השפעה חיובית גם על מצבי חרדה, בעיקר חרדה מוכללת, חרדה חברתית ו-OCD. אחת הסיבות לחפיפה הזו, היא שפעמים רבות החרדה מהווה חלק מהסימפטומטולוגיה של הדיכאון או של הפרעות מצב רוח אחרות.

כמו כן, דוקספין משמשת לעיתים לטיפול בחולי פיברומיאלגיה. למרות שהיא לא מרפאת את המחלה, חולים הנוטלים אותה מדווחים לעיתים קרובות על שיפור כלשהו בסימפטומים שלהם, וירידה ברמת הכאב שהם חשים. השימוש דווקא בדוקספין נעשה בעיקר כאשר הכאבים פוגעים ביכולת לישון, תוך ניצול ההשפעה המרדימה של הכדור (השפעה אנטי-היסטמינרגית).

יש לציין, שכיום תרופות ממשפחת הטריציקליים אינם מהוות קו ראשון לטיפול בדיכאון, משום שתרופות ממשפחת ה-SSRI נחשבות ליעילות לפחות באותה מידה, ובטוחות יותר. ובכל זאת, ישנם אנשים שהתרופות הנפוצות יותר אינן משפיעות עליהם היטב, או שגורמות לתופעות לוואי קשות מידי, ואז יש מקום לניסיון בתרופות ממשפחה אחרת, כמו הדוקספין.

איך פועלת דוקספין?

כאמור, דוקספין שייכת למשפחת הטריציקליים. כמו כל נוגדי הדיכאון, מטרת התרופה היא להעלות את הריכוז של הנוירוטרנסמיטורים הרלוונטיים לתופעה קלינית של דיכאון במח, במרווח שבין תא עצב למשנהו (הנקרא סינפסה). הטריציקליים (הנקראים כך בעקבות המבנה הכימי שלהם שנראה כמו שלוש טבעות משולבות), חוסמות את פעילות הרצפטורים של סרטונין ונוראפינפרין. מכיוון שהנוירוטרנסמיטורים אינם נקלטים בתא, הם נשארים יותר זמן בסינפסה, ומשפיעים יותר על תאי העצב.

בנוסף לפעילות זו, הדוקספין משפיעה גם על רצפטורים של אצטילכולין, היסטמין ואדרנלין. למעשה, אלה פעולות לא רצויות של התרופה, והן הגורם העיקרי לתופעות הלוואי. לדוקספין באופן ספציפי, ישנה השפעה אנטי- היסטמינית גבוהה יחסית.

את הדוקסיפין לוקחים בדרך כלל במינון גבוה יחסית, בין 75-150 מ" ביום. בהתחלה המנה מחולקת לשתיים, ולאחר מכן אפשר לקחת את כל המנה פעם אחת ביום. לתרופה לוקח מספר שבועות להגיע לשיא השפעתה, למרות שמדובר בזמן קצר יותר יחסית לתרופות ממשפחת SSRI.

יתרונות של דוקספין

דוקספין היא תרופה שמשתמשים בה כאשר תרופות מסוג SSRI אינן יעילות. ידוע שהשפעתן של תרופות ממשפחה זו, ודוקספין בתוכן, הן בעלות יעילות רבה בטיפול בדיכאון, ולדוקספין באופן ספציפי ישנו גם יתרון במניעת אפיזודות דיכאוניות.

לטריציקליות יש באופן יחסי יותר תופעות לוואי, אך ישנן גם תופעות לוואי שמאפיינות את התרופות הנפוצות יותר, ואינן פוגעות בנוטלי הדוקספין- התרופה אינה פוגעת בחשק המיני, אינה גורמת להגברת התיאבון, ואינה פוגעת בשינה (אלא להפך).

תופעות לוואי

למרות הנ"ל, אכן לדוקספין ישנן יותר תופעות לוואי, והן עשויות להיות קשות יותר. דוקספין עלול לגרום ליובש בפה, טשטוש הראייה, עצירות ועצירת שתן, עליה במשקל, בחילה והקאות. תופעות חמורות יותר כוללות טכיקרדיה והפרעות לב נוספות, ירידה בלחץ הדם, הזעת  יתר, ישנוניות, רעד ותחושת נימול.

מבחינה פסיכיאטרית, דוקספין עלול לגרום לדיכאון להפוך למאניה, ואף למצבים פסיכוטיים. בדרך כלל משתדלים להימנע ממתן תרופות טריצקיליות לאנשים בעלי מחשבות או כוונות אובדניות, משום התרופה מסוכנת במינון יתר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן