התמכרות למתוקים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התמכרות למתוקים"אם תהיה ילד טוב, תקבל ממתק". כל ילד שומע משפט זה לפחות פעם אחת בילדותו. כך גדלים ילדים להיות מבוגרים המתייחסים אל מאכלים מתוקים כאל פרס, תעסוקה, מקור לנחמה, תחליף לבדידות ועוד.

בנוסף, לא קיים כמעט אירוע חברתי שאינו מסתיים או מלווה במאכלים מתוקים. כך קיבלו המתוקים את משמעותם הרגשית והמוח, בהתאם, מתרגם את הצורך במתוק כסוג של פרס או מקור עיקרי לנחמה. מכאן ועד התמכרות, הדרך קצרה.

התמכרות למתוקים או לפחמימות זהה לכל התמכרות אחרת כגון התמכרות לאלכוהול, עישון, קפאין ועוד. היא אינה חולפת מעצמה אלא מתעצמת ומשתרשת ומהווה את הגורם העיקרי להשמנת יתר.

בניגוד להתמכרויות אחרות, בהן ההתנתקות מהגורם הממכר היא אפשרית, בהתמכרות למאכלים מתוקים לא קיימת אפשרות לנתק את הפחמימות מהתפריט הבסיסי היות ובמידה מסוימת, הן חיוניות לבריאות.

גורמי התשוקה למתוקים

הגורם העיקרי לתשוקה למתוקים נעוץ בכימיקלים במוח הקרויים נוירוטרנסמיטרים, אשר שולטים על התיאבון הבסיסי המאפשר הישרדות. תפקיד הכימיקלים הוא לאותת על שובע ועל תיאבון.

הכימיקלים המאותתים על שובע הם הסרוטונין, אשר גורמים לתחושה שקרית של שלווה פיזית ומסייעים ל"טיפול" בדיכאון. הפחמימות משפיעות באופן ישיר על הגברת וייצור הסרוטונין, ומכאן נובעת התשוקה לפחמימות, בעיקר במצבים בהם רמת הסרוטונין נמוכה.

ככל שהגברת רמות הסוכר בדם מתרחשת בקצב מהיר יותר, כך גם צונחות רמות הסוכר בדם באופן דרסטי ומהיר יותר. תופעה זו קשורה בהורמון האינסולין, אשר מופרש על מנת להפחית את רמות הסוכר בדם ולחדור במהירות אל התאים.

תסמיני ההתמכרות למתוקים

כתוצאה משינויי רמות הסוכר בדם חש אדם המכור למתוקים תסמינים שונים דוגמת מצב רוח שאינו יציב, תשישות, ותשוקה דחופה למאכלים מתוקים נוספים. בנוסף, מרכיבי המאכלים המתוקים אשר מכילים אחוזי שומן גבוהים ומספר רב של קלוריות, לצד מיעוט מינרלים וויטמינים החיוניים לבריאות הגוף, יוצרים מחסור מצטבר של חומרים מזינים.

כתוצאה מכך, המכורים למתוקים סובלים בדרך כלל מהשמנה ומחוסרים תזונתיים בגוף, אשר יכולים להתבטא במחלות לב וסתימת עורקים.

מאכלים מתוקים ממכרים

הבעיה עם מזונות מתוקים היא שהמרכיבים המתוקים נמצאים במזונות "תמימים" שונים, לבד מהמאכלים המתוקים הרשמיים כגון שוקולד, עוגות, עוגיות וממתקים. לכן, יש להבין כיצד לזהות את המרכיבים המתוקים באמצעות קריאה קפדנית של תוויות המזון, והימנעות מ"נפילה בפח" מוצרי הדיאט.

המאכלים המתוקים והמרכיבים המתוקים הנפוצים הם:

  • עוגיות
  • קמח לבן
  • לחם
  • לחמניות ופיתות
  • מאפים ובורקסים
  • משקאות ממותקים
  • ממתיקים מלאכותיים, כולל הממתיקים הבריאים לכאורה כגון סוכרלוז ועוד
  • מייפל, דבש וסילאן
  • פירות
  • גלידות, ארטיקים וקרטיבים
  • וכמובן עוגות, סוכריות ושוקולדים.

דרכי טיפול בהתמכרות למתוקים

מומלץ למצוא תחליפים בריאים אשר יסייעו להתגברות על ההתמכרות. אחת ההמלצות העיקריות היא לא לוותר לחלוטין על מאכלים מתוקים, היות ופעולה זו כמעט בלתי אפשרית והנגמל חש כי המחיר אותו הוא משלם יקר מידי, מה שמוביל אותו "לחטוא" ו"להתנפל" על ערימות מאכלים מתוקים ללא שליטה.

תחת זאת, מומלץ לנסות לצרוך תחליפים מתוקים אשר יענו על התשוקה למתוק, כגון פירות יבשים, פירות טריים (במידה), שקדים, אגוזים, מעדנים בעלי אחוז שומן נמוך, ועוד.

מומלץ להקפיד על אכילת ירקות כתומים. הרפואה הסינית גורסת כי הצבע הכתום מחזק את מרידיאן הטחול אשר אחראי על חילוף חומרים תקין. לכן, תוספות מזון כגון דלעת, גזר ובטטה מחזקות את הגוף וממתנות את התאווה למתוקים.

הקפדה על תזונה נכונה מסייעת לשליטה על הצורך הגופני במתוקים. שילוב התזונה עם טיפול אלטרנטיבי דוגמת דיקור מסייעת לטיפול בצורך במאכלים מתוקים. הדיקור מחזק את המרידיאנים אשר אחראים לחילוף חומרים תקין, תורם לירידה מבוקרת במשקל ומאזן את המצב הגופני.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן