תרופת זוקלופנתיקסול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תרופת זוקלופנתיקסולזוקלופנתיקסול היא תרופה פסיכיאטרית, אנטי- פסיכוטית. זוקלופניקסול הוא השם הגנרי של התרופה, והיא נמכרת בארץ תחת השם המסחרי קלופיקסול.

מתי משתמשים בזוקלופנתיקסול?

זוקלופנתיקסול משמשת לטיפול באנשים הסובלים ממצבים פסיכוטיים. בראש ובראשונה, משמשת התרופה לטיפול באנשים הסובלים מסכיזופרניה, שהפסיכוזה היא ממאפייניה העיקרית.

מצב פסיכוטי הוא מצב של ניתוק מן המציאות, הפרעות בחשיבה, ופגיעה בבוחן המציאות. אנשים פסיכוטיים עשויים לחוות תופעות כגון הזיות (בעיקר שמיעה, אך גם ראיה, ריח ומגע), ומחשבות שווא (מחשבות חוזרות שאין להן בסיס במציאות, והן עשויות להיות מפחידות או פרנואידיות).

בנוסף, מתאפיינת הפסיכוזה בדיבור ובהתנהגות לא מאורגנים, וכל אלה עשויים לפגוע באופן חמור ביכולתו של האדם להסתגל ולהתמודד עם המציאות היומיומית, עם תעסוקה, ועם יחסים בינאישיים. זולקלופנתיקסול ניתנת לחולי סכיזופרניה גם בעת ההתקפים הפסיכוטיים, וגם ביניהם על מנת להפחית את עוצמתם ואת תדירותם.

מצבים נוספים בהם נעשה שימוש בזוקלופנתיקסול הם כאשר נוצרות פסיכוזות במצבים פסיכיאטריים ורפואיים אחרים, שאינם סכיזופרניה. כך למשל אצל חולים בי-פולארים, בזמן התקף מאני עשויים להופיע מאפיינים פסיכוטיים. ישנן גם מחלות או טיפולים תרופתיים נגד מחלות אחרות שיכולות ליצור מצבים דמויי פסיכוזה, שמגיבים היטל לטיפול בזוקלופנתיקסול.

איך פועלת זוקלופנתיקסול?

זוקלופנתיקסול היא תרופה א-טיפוסית לטיפול בסכיזופרניה. תרופות ממשפחה זו עובדות על מנגנונים של דופאמין במח, אך עדיין לא ברור בדיוק מדוע השפעתן חיובית על הסימפטומים הפסיכוטיים של המחלה.

זוקלופנתיקסול ניתנת באמצעות מרשם מרופא, בדרך כלל פסיכיאטר. ניתן לקבל את התרופה בכדורים, בטיפות, או בזריקה לשריר. המינון של הכדורים נע בין 50-10 מ"ג ביום (בחלוקה לשתי מנות ביום). זריקות ניתן לקבל פעם ביומיים-שלושה במינון 150-50 מ"ג, או בזריקה ארוכת טווח של 400-200 מ"ג שמספיקה לשלושה שבועות, ואפילו לחודש ימים.

השפעת התרופה לא מתחילה מיד, ולכן עושים הערכה של יעילות הטיפול רק לאחר כחודש וחצי מתחילתו.

יתרונות של זוקלופנתיקסול

יתרונה העיקרי של זוקלופנתיקסול על פני תרופות נוגדות פסיכוזה אחרות היא האפשרות לקבל אותה בזריקה אחת לכמה שבועות. רבים מהאנשים החולים בסכיזופרניה אינם מסוגלים להתמיד בנטילת תרופות יומיומית. חוסר הרציפות של הטיפול התרופתי עשוי להוביל לחוסר שיפור ואפילו להחמרה במצבם. האפשרות להגיע באופן קבוע, פעם בחודש, למרפאה לקבל זריקה, מאפשרת למטופלים רבים לקבל את המינון הסדיר והנחוץ להם, על מנת למנוע פריצות מחודשות של המחלה. כך מתאפשר תפקוד טוב יותר.

מהן תופעות הלוואי של התרופה?

ככל התרופות, גם לזוקלופנתיקסול ישנן תופעות לוואי. חשוב להעריך האם תופעות הלוואי קשות כל כך שהנזק עולה על התועלת בטיפול במחלה. בדרך כלל בשימוש בזוקלופנתיקסול, התועלת הגדולה של התרופה עולה על חוסר הנוחות שנגרם כתוצאה מתופעות הלוואי, שרובן קלות וחולפות לאחר תקופת זמן קצרה.

תופעת לוואי נפוצה במיוחד היא עייפות וישנוניות. הפתרון הוא בדרך כלל לקחת את התרופה בשעות הערב. בנוסף, עלולות להופיע התכווצויות שרירים (בעיקר באיזור הצוואר והפנים, ולעיתים גם הלשון), נוקשות של שרירים שעלולה להפריע בתנועה, חוסר שקט, טשטוש ראייה, הפרעה ביציאות, ותחושה של יובש בפה.

תופעות מתמשכות יותר כוללות נטיית יתר להשמנה, הפרעה קלה בקצב הלב, וירידה בלחץ הדם שגורמת לתחושת סחרחורת כשקמים משכיבה. זוקלופנתיקסול עלולה לגרום להפרשה של חלב מהשדיים אצל נשים, וכן להתקפים חמורים של חום, הזעה ובלבול (הדורשים התייחסות רפואית מיידית).

התרופה אסורה לשימוש בקרב חולי לב, אפילפסיה ובעיות חמורות בכליות או בכבד. שימוש בקרב נשים מניקות ונשים הרות אפשרי במקרים מסוימים, לאחר התייעצות עם רופא (והחלטה שהתועלת עולה על הנזק).

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן