נכות נפשית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נכות נפשיתהגדרה של נכות יכולה לכלול ליקויים שונים, מחלות וסיבות שונות שמפריעות לאדם לתפקד. בסקירה שלהלן נסקור מצבים של נכות נפשית מכמה זוויות. ראשית, נראה מהי, בעצם, נכות נפשית. שנית, נראה אילו מצבים יכולים להביא למצב של נכות נפשית. לבסוף, נראה אילו זכויות יכולים לקבל אנשים שאובחנו כסובלים מנכות נפשית.

מהי נכות נפשית?

שלא כמו נכות פיזית, גופנית, נכות נפשית היא מצב שהרבה יותר קשה לאבחן ולרוב גם הרבה יותר קשה להגדיר. ככלל, פגיעה נפשית או נכות נפשית מוגדרים על ידי אנשי מקצוע כגון פסיכיאטרים (ולא על ידי רופאים כלליים) או פסיכולוגים, על פי קריטריונים מקצועיים כגון אלה שמפורטים במדריך האבחון המקצועי DSM.

את הנכות הנפשית ניתן לחלק לשתי קטגוריות כלליות:

  • מחלות נפש פסיכוטיות – אלה הן יחסית מיעוט מבין הבעיות הנפשיות שבאוכלוסייה הכללית וכאן ניתן למצוא מחלות כגון מאניה דפרסיה (הפרעה דו קוטבית), סכיזופרניה (שסעת), פסיכוזות שונות ועוד. מחלות נפש מסוג זה ניתן לעיתים לאתר באמצעות סקירות גופניות, תשאול ובדיקות שונות.
  • הפרעות חרדה ודיכאון – הפרעות אלה נמצאות באחוזים הולכים ועולים בקרב האוכלוסייה הכללית. אלה הן הפרעות שיכולות לגרום לקשיי תפקוד קלות עד חמורות (בהתאם לרמת ההפרעה). לעיתים קרובות, האבחון של ההפרעות הללו איננו פשוט. הסובלים מהן לרוב מגלים שינוי התנהגותי ותפקודי שכולל הסתגרות, ניתוק קשרים חברתיים, הזנחה עצמאית, מחשבות אובדניות.

הגורמים לנכות נפשית

הסיבות הגורמות לנכות נפשית יכולות להיות מגוונות ביותר והן גם יכולות לכלול שילוב של גורמים כאשר טריגר מסוים הוא זה שהפך את הנכות לברורה וגלויה לעין. בין הגורמים ניתן למצוא:

  • סיבות גנטיות – מחקרים מראים באופן ברור וחד משמעי שלפחות חלק ממחלות הנפש ומהמצבים שמביאים לנכות נפשית הם בעלי היבט גנטי – תורשתי.
  • סיבות סביבתיות – לצד סיבות גנטיות, אין ספק שגם לסיבות סביבתיות ישנה השפעה לא קטנה להתפתחות מצב של נכות נפשית.

מצבים מלחיצים, מצבי דחק וסטרס ידועים ככאלה שיכולים לגרום להופעה, החרפה או הצפה של בעיה נפשית עד כדי נכות. מדובר למשל במצבים כמו:

  • לידה קשה וטראומתית – דיכאון לאחר לידה הוא מצב שהפך למוכר ביותר על ידי הממסד הרפואי והוא יכול להשפיע על חלק מהיולדות לטווח זמן קצר או לצמיתות.
  • אובדן אישי – חוויית אובדן של אדם קרוב, חיית מחמד, בית מגורים, מקום עבודה יכולים להוביל חלק מהאנשים למצב של נכות נפשית.
  • חווית חיים טראומטית – מעורבות במצבים קשים כגון תאונה קשה, אירוע חבלני, מלחמה, שריפה, תקיפה מינית, תקיפה פיזית וכיוצא באלה עשויה להביא גם היא לפגיעה נפשית קשה עד כדי נכות (מצבים פוסט טראומתיים).

זכויות נכים נפשיים

בשנים האחרונות חל שיפור של ממש בהכרת הממסד בזכאותם של הסובלים מנכות הנפשית לתמיכה ולזכויות שונות. במיוחד ראוי לציון השינוי של המוסד לביטוח לאומי שקובע אחוזי נכות גבוהים יותר למי שאובחן כסובל מפגיעות או בעיות נפשיות.

על מנת לממש זכויות שונות, רפואיות וכספיות, יש צורך לפנות לשלטונות הצבא (במידה והנכות אירעה בזמן שירות צבאי) לרשויות הבריאות או לביטוח לאומי. בביטוח הלאומי נבדקת לא רק הנכות עצמה אלא גם הפגיעה שלה ביכולת התפקוד של הנכה. במידה והיא משמעותית יהיה זכאי הנכה לפיצוי חד פעמי או לקצבת קבועה – קצבת נכות.

כאשר נקבעת נכות גבוה במיוחד ישנה אפשרות לקבל זכויות נוספות כגון הטבות מס, הנחות בעירייה וסיוע בטיפולים. בחלק מהמקרים ניתנן גם סיוע במגורים (הוסטל, למשל) או שיקום מקצועי. במקרה של אובדן כושר עבודה – ניתן לקבל גם פיצוי מחברת ביטוח או מקרן הפנסיה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן