סולפיריד (מודל)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סולפיריד (מודל)מודל, ומודל פורטה, הן תרופות ששמן הגינרי הוא סולפיריד. לסולפיריד שתי התוויות מוכרות עיקריות. היא גם משתמשת לטיפול בתופעות הנגרמות כתוצאה מבעיה במערכת העיכול, והיא גם משמשת בתור תרופה פסיכיאטרית.

התוויה לטיפול פיזי

מודל פותחה במקורה לטיפול בכאבי בטן, בחילות, והקאות שמקורם הפרעה כלשהי במערכת העיכול. היא משמשת גם לטיפול בסחרחורות קשות ובתסמונת המעי הרגיז.

כיום היא פחות נפוצה לשימוש במקרים אלה, בעיקר בגלל ההתוויה הפסיכיאטרית שלה, והמינון בנטילתה לצרכים אלה בדרך כלל נמוך יחסית. שימוש פיזי נוסף נעשה בתרופה להקלה על בחילות ותחושה רעה הנגרמים כתוצאה מטיפולים כימותרפיים.

התוויה לטיפול פסיכיאטרי

השימוש במודל נעשה בשלושה מצבים פסיכיאטרים- דיכאון, חרדה, וסכיזופרניה.

דיכאון וחרדה: סולפיריד משמשת לטיפול בדיכאון קל, ובחרדה קלה. כאשר הטיפול לא מועיל, או כאשר מדובר בדיכאון וחרדה חמורים יותר, מעדיפים שימוש בתרופות ייעודיות לטיפול בדיכאון, שפועלות על מערכות סרטונינרגיות במח (בניגוד לסופיריד שפועלת על מערכות דופאמינרגיות, כפי שיוסבר בהמשך).

טיפול בסכיזופרניה: המודל היא תרופה אנטי-פסיכוטית, שנעשה בה שימוש כאשר חלה החמרה במצבו של החולה. נטילת התרופה נמשכת גם לאחר ההתקף הפסיכוטי, כדי למנוע השנות של התקפים חמורים.

פעולת התרופה

התרופות האנטי- פסיכוטיות מסווגות בדרך כלל לשתי קבוצות עיקריות. תרופות טיפוסיות, ותרופות א-טיפיות. המודל/סולפיריד שייכת לקבוצת התרופות הטיפוסיות, בשל אופן פעולתה. התרופה מגיעה למח, ופועלת על מערכת העצבים. היא חוסמת את קליטת הנוירוטרנסמיטור (מוליך עיצבי) דופמין. לא ברור בדיוק מדוע פעילות זו עוזרת במצבים פסיכוטיים, אך יעילות התרופות הטיפוסיות נחשבת לטובה.

בעבר נחשבה המודל לתרופה מאוד יעילה ונוחה לשימוש בקבוצת התרופות הטיפוסיות. עם זאת, היום השימוש בה מוגבל יותר, ונעשה שימוש בתרופות אחרות מאותה קבוצה.

חלוקה אחרת של התרופות האנטי-פסיכוטיות היא לדורות. יש שלושה דורות, וסולפיריד היא תרופה מהדור הראשון, כלומר מהתרופות הותיקות ביותר הקיימות כיום.

בשנים האחרונות גילו שמספיקים מינונים נמוכים יותר של התרופה (בהשוואה למה שהיה נהוג לרשום בעבר), ובכל זאת, במקרים רבים מעדיפים הרופאים לרשום תרופות חדשות יותר, מהדור השני או השלישי.

שימוש במודל

השימוש במודל נעשה, כמובן, תחת פיקוח רפואי, ובמרשם רופא בלבד. גם רופא משפחה, אונקולוג או גסטרולוג יכולים לרשום מודל, אך רב המרשמים של התרופה נרשמים על ידי פסיכיאטרים או בתוך מרכזים של בריאות הנפש.

המינון של התרופה יכול להיות קטן (50 מ"ג ליום), ועשוי לעלות למינונים גבוהים ביותר (בעיקר בסכיזופרניה, עד 1200 מ"ג ביום). השפעת התרופה אינה מיידית, ונדרש טיפול מתמשך של מספר שבועות (ארבעה שבועות ויותר) על מנת להשיג את השפעתה. במקרים מסוימים (של סכיזופרניה), התרופה ניטלת על בסיס קבוע למשכי זמן ארוכים.

תופעות לוואי של התרופה

מודל נחשבת לתרופה יחסית בטוחה. היא אינה ממכרת (למרות שכמובן, לא מומלץ להפסיק את נטילתה ללא התייעצות עם הרופא, וללא מעקב צמוד), ותופעות הלוואי שלה קלות יחסית, ואינן גורמות לנזק פרמננטי.

תופעות הלוואי העיקריות הן:

1. הפרשה מוגברת של הורמון חלב (פרולקטוז): אצל נשים, עלולה התרופה לגרום להפרשה של חלב מהשדיים, ובמקביל להפסקה של המחזור.

2. תופעות מוטוריות: באופן נדיר יותר, עלולים להופיע כאבים בשרירים, תחושת אי-שקט, ודחף מוטורי להנעת הרגליים.

3. עייפות מופיעה בעיקר בימים הראשונים של נטילת התרופה, וחולפת מאליה בהמשך. בכל מקרה, כדאי בימים הראשונים להימנע מנהיגה וכדומה.

לתרופות אנטי- פסיכוטיות מהדור הראשון ישנן מספר תופעות לוואי קשות יותר (כגון דיסטוניה, שינויים בלחץ הדם ועוד), אך הן נדירות יחסית בנטילת מודל.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן