הפרעה דיספורית קדם וסתית – Premanstrual Dysphoric Disorder דומה בסוג התסמינים שלה לתסמונת הקדם ווסתית (PMS), אך נחשבת לחמורה בהרבה ממנה. ההפרעה מלווה במצבי רוח קיצוניים, המופיעים בעיקר בימים שלאחר הביוץ, הנחשבים לבעייתיים ביותר.
הדבר קורה לרוב בשבוע שלפני הווסת, אז מתחילות תנודות בייצור הפרוגסטרון והאסטרוגן (הורמוני המין הנשיים), המהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הביוץ עצמו ותורמים להתעבות רירית הרחם ובכך מאפשרים את קליטתה של הביצית המופרית. הסיבות לתגובתיות היתר הזו ולתנודות בייצור ההורמונים עדיין אינן ברורות למדע, אך ההערכה היא שמדובר בסיבה גנטית בעיקרה.
תסמונת קדם וסתית נפוצה מאד בקרב נשים בגילאים 20 עד 30, אך כל הנשים (בכל הגילאים) שמקבלות מחזור חודשי רגישות לתסמונת זו. אלו, הסובלות ממנה, מתמודדות עם תופעות שונות כמו תחושת חוסר נוחות ברמה קלה עד בינונית, אך כשמדובר במקרים בהם התסמינים הנלווים לכך הם חריפים מאד, הרי שזוהי כבר תסמונת מסוג אחר – הפרעה דיספורית קדם וסתית (PMDD).
התסמינים הנלווים לה
לא קיימות כיום בדיקות אובייקטיביות, המזהות את ההבדלים שבין תסמונת קדם וסתית והפרעה דסיפורית קדם וסתית, אך יחד עם זאת, ניתן לאפיין את תסמיני ההפרעה על ידי הופעת 5 עד 11 מהתסמינים הבאים: חרדה, מצב רוח ירוד או ייאוש או עצבות, שינויים תכופים במצב הרוח או רגשנות יתר והתקפי בכי, התקפי זעם, חוסר תיאבון או תיאבון מופרז, הפרעות שינה, הפרעות בריכוז, חוסר אנרגיה, תחושת מיאוס ותסמינים גופניים שונים, כמו נפיחות בבטן, רגישות בשדיים ועוד.
תסמינים אלה מופיעים לאחר הביוץ ונעלמים מעצמם במחצית הראשונה של המחזור החודשי. מידת חומרתם לרוב, בהפרעה זו, מוגדרת כעוצמתית הרבה יותר מזו של ה – PMS. מכיוון שמדובר בתסמינים העשויים להופיע גם במחלות שונות ובתופעות נוספות, חשוב לשלול אותן בתחילה כדי לוודא שאכן מדובר בהפרעה הקדם ווסתית.
תסמינים אלה יכולים להופיע גם במקרים של בעיות בבלוטת התריס, במקרים של אנמיה, בעיות בדרכי העיכול, בעיות הקשורות לאיברי הרבייה וגם במקרים של הפרעות נפשיות שונות, כמו דיכאון למשל. התסמינים יכולים להופיע גם אצל נשים שאינן סובלות מההפרעה, אך אז יופיעו בעוצמה קלה מאד שאיננה פוגעת באיכות חייהן ולא בכל חודש.
הטיפול המוצע לסובלות מהתסמונת
הטיפול, המוצע לנשים הסובלות מהפרעה דיספורית קדם ווסתית נקבע בהתאם למידת חומרת הסימפטומים הנלווים לה.
- שילוב של תפריט מתאים, הפחתת צריכת האלכוהול, הקפאין, השוקולד וגם הטבק יכולים לעזור וכן גם ארוחות עשירות בפחמימות מורכבות והימנעות ממזונות עשירים במלח.
- טיפולים העוזרים בהפחתת מתחים ונטרול לחצים הם שיטת טיפול נוספת, שיכולה לעזור וגם פעילות ספורטיבית ובמיוחד פעילות אירובית.
- תרופות נוגדות דיכאון מוצעות גם הן, אך יכולת הטיפול שלהן מוגבלת באופן יחסי ונשים רבות מעדיפות להימנע מהן בשל התופעות הנלוות לשימוש בהן (כמו השמנה ופגיעה בתפקוד המיני).
- תרופות משככות כאבים הן אפשרות נוספת, כמו למשל אספירין, נפרוקסן ואיבופרופן. תרופות אלו יכולות לעזור במקרים בהם התסמינים הבולטים הם כאבי גב, כאבי ראש, רגישות בשדיים או התכווצויות.
- הורמונים הם טיפול נוספת המוצע גם הוא לסובלות מהפרעה זו, כמו למשל גלולות למניעת הריון, אך הוא איננו מומלץ ומתאים לכל אחת.
אפשר לעבור את זה
הפרעה דיספורית קדם וסתית יכולה לפגוע באופן משמעותי באיכות חייה של האישה הסובלת ממנה. חשוב להיוועץ עם הרופא המטפל ולבחון את אפשרויות הטיפול השונות, שבחלקן יכולות לסייע באופן משמעותי לאישה, הסובלת מכך ולאפשר לה לעבור את החודש בקלות רבה יותר וללא סימפטומים בעוצמה גבוהה.