התמכרות לעבודה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התמכרות לעבודהלמה בדיוק מתמכר אדם שמכור לעבודתו? למכשיר הסלולארי שלו? לעבודה עצמה? אלו הן החשדות הנפוצות ביותר, אך אנשים רבים מכורים למעשה להצלחה. הם אינם רק וורקוהוליסטים, אלא אובססיביים לגבי עבודה בשל הסיפוק הנלווה אליה והכבוד הנצמד להישגים. לא קיים באמת סיפוק משעות עבודה ארוכות, כמטרה בפני עצמה.

מה היה קורה אילו עבודה עד שעות מאוחרות הייתה נחשבת לפגם אישיותי? התגובה הראשונה תהיה כנראה חרדה, ולא הנאה. אדם המכור לעבודתו אינו יכול אפילו לדמיין כיצד יבלה את זמנו אם לא יעבוד.

ממה מורכבת ההתמכרות?

התמכרות לעבודה מסווגת כסוג של הפרעה טורדנית כפייתית, והיא מורכבת אף מהתמכרות התנהגותית. הפרעות כפייתיות מתאפיינות בשילוב של מחשבות אשר הופכות לאובססיות מוחיות. התנהגות כפייתית נובעת מהרצון לספק את המחשבות הטורדניות.

אדם מכור לעבודה הופך להיות אובססיבי לגבי עבודתו עד לנקודת פיתוח חרדה בכל פעם שהוא אינו עובד. לכן, מכורים לעבודה ימשיכו לפעול ללא קשר לשאלה אם קיים צורך בעבודתם, וללא קשר לאיכות העבודה שבוצעה. מכור לעבודה עשוי אף להיות עייף פיזית מכדי להשלים משימות כראוי, אך בכל זאת ימשיך לעבוד על מנת לגרש את החרדה הנלווית להעדר עבודה.

עבודה כפייתית עשויה לשחרר כימיקלים אשר משפיעים על המתרחש במוח בדרכים מסוימות באופן טבעי, בדיוק כפי שעושים סמים. כאשר כימיקלים אלו נעדרים, והמוח כבר רגיל לנוכחותם, הוא מגיב באמצעות שליחת הודעות מסולפות לגוף. הודעות מסולפות אלו עלולות להיות הגורם לתחושת המחלה אותה חש אדם שנעדר מהעבודה.

בדומה למקרה של התמכרות לסמים והתמכרויות התנהגותיות אחרות, הכחשה היא לעיתים קרובות חלק בלתי נפרד מההתמכרות לעבודה. המכור לעבודה יטען כי הוא עובד קשה בשל לחצי הקריירה או רצון להתקדם מבחינה מקצועית. התנהגות זו עשויה להקשות מאוד על המשפחה והחברים, ואפילו על אנשי רפואה, להפריד בין עבודה מאומצת רגילה, לבין התמכרות לעבודה.

תסמינים להתמכרות לעבודה

התמכרות לעבודה מאופיינת בעבודה עד שעות ארוכות, נשיאת מכשיר סלולרי לכל מקום, שיחות בטלפון בעת בילוי עם הילדים, נטילת חופשות קצרות לעיתים נדירות והכרזה גאה של האדם על עצמו כ"אני תמיד עובד".

ללא קשר לתהליך הרפואי או הפסיכולוגי הממשי אשר מוביל לתסמינים, הם ייעלמו ברגע שהעבודה תתחדש.

התסמינים הנפוצים להתמכרות לעבודה הם:

  • עיסוק ממושך בעבודה, מחשבות כפייתיות עליה או אפילו קביעת דיונים עסקיים בזמנים שאינם הולמים.
  • נסיגה מפעילויות חברתיות.
  • איבוד עניין בתחביבים או בפעילויות מהנות אחרות.
  • עבודה למרות הצורך לישון או אפילו הצורך במזון.
  • עיסוק בעבודה למרות עייפות מוגברת או אפילו בעת מחלה.
  • אובדן היכולת להירגע.
  • חוסר יכולת לתת אמון בעמיתים או אנשי צוות שיבצעו את העבודה.

טיפול בהתמכרות לעבודה

קשה מאוד לשכנע מכור לעבודה לפנות לטיפול. הפניה לקבלת טיפול תגיע רק לאחר משבר, איום על מערכות יחסים, או התמוטטות נפשית או פיזית. הטיפול כולל טיפול התנהגותי מקיף אשר יביא בהצלחה לסיום ההתמכרות לעבודה. מטרת הטיפול היא לסייע למטופל למצוא איזון בחייו.

הטיפול חייב להתמודד עם שורש הבעיה והמחשבות הכפייתיות של המטופל. אם ההתמכרות לעבודה היא חלק מדפוס כפייתי כללי של חשיבה והתנהגות, ירשם טיפול תרופתי. מצד שני, אם הבעיה הבסיסית הניצבת מאחורי ההתמכרות היא הערכה עצמית נמוכה, הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי יהיה יעיל ואפקטיבי יותר מאשר טיפול תרופתי.

הטיפול חייב ללמד את המטופל כי הערכה עצמית אינה מבוססת אך ורק על ביצועים בעבודה, אלא אף על מערכות היחסים והיכולת להגיע לאיזון בחיים.

טיפול משפחתי עשוי להוסיף להצלחת הטיפול בהתמכרות לעבודה. הדבר נכון במיוחד במקרה של פגיעה ביחסים בתוך המשפחה כתוצאה מההתמכרות, או אם המכור חש כי הלחץ המשפחתי עשוי להיות אחד הגורמים להתמכרותו.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן