התמכרות לפחמימות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התמכרות לפחמימותפחמימות זכו לביקורות רבות בשנים האחרונות, בעיקר בשל דיאטות פופולאריות דוגמת דיאטת אטקינס. הן מואשמות בגרימה להשמנת יתר, סוכרת, אכילה כפייתית ועייפות.

מבקרים חמורים של פחמימות קוראים לעיתים קרובות למגר לחלוטין את הפחמימות מהדיאטה, כדרך הטובה ביותר להשיב את הבריאות. אחרים טוענים כי רק פחמימות מסוימות מזיקות. כך או אחרת, התמכרות לפחמימות עלולה להיות מסוכנת לבריאות.

התמכרות לפחמימות נגרמת בשל חוסר איזון גופני המתבטא בשחרורו של ההורמון אינסולין, הקרוי גם "הורמון הרעב", בעת צריכת מזונות עתירים בפחמימות. בין התפקודים הרבים שלו, אינסולין קולט מזון, ולאחר עיבודו, מאותת לגוף לאגור את האנרגיה מהמזון, בצורת שומן.

מהי התמכרות לפחמימות?

מדענים פיתחו תיאוריה אודות הקשר בין פחמימות, אינסולין ותיאבון. הגוף משתמש בהורמון האינסולין על מנת להמיר סוכר, עמילן ומזונות אחרים לאנרגיה. ידוע כי אכילת פחמימות מעלה את רמת האינסולין, ולאחר מכן מורידה את רמת הסוכר בדם. תהליך זה גורם לרצון, או השתוקקות, ליותר אוכל, ומספר אנשים מבטאים השתוקקות זו כרצון לפחמימות.

אנשי מקצוע מסוימים דוגלים בהפחתה קפדנית של צריכת פחמימות על מנת להפחית את התגובה לאינסולין ואת התשוקה. אחרים מצביעים על העובדה לפיה בחירת מזונות דלים בפחמימות עשויים להוריד את התגובה לאינסולין ואת התיאבון. לא קיים די מחקר בתחום זה על מנת לקבוע את ההנחה הנכונה המדויקת.

מה גורם לתשוקה לפחמימות?

בדיוק בדומה לאלכוהוליסטים אשר מוכרחים לצרוך את משקה הבוקר שלהם, אדם המכור לפחמימות מוכרח לצרוך פחמימות בבוקר. פרוסת טוסט אינה בדיוק מרושעת, אך אם אדם צורך פחמימות מהבוקר, ובמשך היום צורך בעיקר פחמימות, כנראה שהוא סובל מבעיה.

כמו שאנשים שמכורים לסמים או לאלכוהול חשים קושי או אי רצון להפסיק לצרוך את החומר אליו הם מכורים, כך אדם המכור לפחמימות אינו מסוגל להפסיק. הוא איבד כמעט את כל השליטה על הרגלי האכילה שלו ואינו מסוגל אפילו לצמצם את הכמות הנצרכת. לא קיימת כמות של פחמימות אשר תגרום לו להיות מרוצה ומסופק.

מחקרים רבים מצביעים על העובדה לפיה ירידה ברמת הסוכר בדם, מעוררת את הרעב, ועשויה להסביר את התשוקה למזונות עתירים בפחמימות, שהם מקור אנרגיה מהיר.

מחקרים אחרים מראים כי חיבור רגשי למזון, עשוי להסביר את התשוקה לפחמימות, הידועות ב"יעילותן" להפחת תחושות כאב (רגשי), חרדה, מתח ושיפור מצב הרוח. מספר מומחים סבורים כי אנשים המשתוקקים לפחמימות הם בעלי רמות נמוכות של סרוטונין. אחרים מזהירים כי תשוקה זו עשויה להיות רק תגובה פסיכולוגית.

האם אתה מכור לפחמימות?

אדם יכול לזהות על עצמו את תסמיני ההתמכרות לפחמימות, כאשר הוא מפגין את הסימנים הבאים:

  • אדם זקוק לפחמימות על מנת לחוש נורמלי. אם הוא קם בבוקר ומרגיש צורך מיידי לאכול פחמימות, זה סימן רע.
  • אדם זקוק לפחמימות על מנת לקבל תחושה של רווחה והרפיה.
  • בהעדר פחמימות, המכור חווה את התסמינים הבאים: כאבי ראש, עצבנות, חרדה, הפרעות שינה, עייפות ועוד.

אם אדם מזהה על עצמו חלק מתסמינים אלו, יתכן שהוא מכור לפחמימות. התמכרות לפחמימות מוגדרת כרעב משכנע, השתוקקות, או תשוקה למזונות עשירים בפחמימות דוגמת חטיפים, מזון מהיר או ממתקים. מזונות עשירים בפחמימות כוללים, אך לא מוגבלים רק למזונות הבאים: לחמים, בייגלה, עוגות, דגני בוקר, שוקולד, עוגיות, קרקרים, מעדנים, פירות, מיצי פירות, צ'יפס, תפוחי אדמה, אורז ומשקאות ממותקים.

דרכי טיפול

איגוד הלב האמריקאי ממליץ לבחור במגוון רחב של מזונות דלים בשומן רווי וכולסטרול. מומלץ לצרוך דיאטה עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים ומזונות עשירים בסיבים, בשילוב עם שתיים או שלוש מנות של מוצרי חלב ללא שומן או דלי שומן. תזונה בריאה ביותר תכיל לפחות 45-65 אחוזים מצריכת הקלוריות מפחמימות. דיאטות חמורות המגבילות פחמימות באופן גורף, עלולות להזיק לגוף ולמנוע ממנו את הרכיבים החיוניים לתפקודו.

מספר מומחים מדגישים את החשיבות של אכילת ארוחת בוקר ולפחות שתי ארוחות נוספות ביממה, על מנת לסייע לשליטה ברעב. אנשים הסובלים מסוכרת, צריכים לפזר את צריכת הקלוריות שלהם במהלך היום באמצעות ארוחות קטנות וחטיפים קטנים. פעולה זו תסייע אף להפחתת הרעב.

ראו גם:
התמכרות לפייסבוק
היפנוזה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן