דיכאון בעקבות פיטורין

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דיכאון בעקבות פיטוריןלא כולנו אוהבים כל כך לעבוד… הרבה אנשים מחכים לסוף השבוע, לחופשים, ואפילו לפנסייה. רוצים להיות חופשיים, ולעשות כרצוננו. אך בעצם, כמעט כולנו רוצים לעבוד. העבודה מאפשרת לנו הגשמה של יכולות, היא מהווה מרכיב חשוב בזהות העצמית ובדימוי העצמי, היא ממלאת את זמננו.

גם מי שלא אוהב לעבוד, לא רוצה בדרך כלל להיות מפוטר. לפיטורין יש פנים רבות, והשלכות שונות על המפוטר. ההשלכות הללו עשויות להיות נקודתיות ולחלוף מהר. אך לעיתים, ההשלכות המציאותיות והרגשיות עלולות להיות משמעותיות ביותר, ולהוביל אפילו להתפתחות של דיכאון.

גורמים לדיכאון

הגורמים לדיכאון הם רבים, החל מנטיות גנטיות, וכלה בחוויות חיים שונות. פיטורין הוא בהחלט אחד הגורמים היכולים להוביל לדיכאון.

כאמור, העבודה מהווה במקרים רבים חלק מהזהות העצמית שלנו. אנחנו מגדירים את עצמנו כמעט מיד על פי תחום העיסוק שלנו. אובדן של החלק הזה בזהות הוא משמעותי ביותר.

אנשים שמפוטרים מעבודתם עלולים לחוש חוסר ערך- אם אני לא עובד מי אני? מה אני שווה? כמובן שההשלכות של אובדן העבודה משפיעות גם הן- איך אפרנס? מה אעשה במשך היום? מה הסיכוי של למצוא עבודה חדשה? הדימוי העצמי נפגע בלא שום ספק כתוצאה מפיטורין. הרי אם פיטרו אותי אז כנראה שאני לא טוב מספיק/חשוב מספיק וכדומה.

המחשבות הללו, שהינן טבעיות כמעט בקרב כל מי שמפוטר, עלולות להפוך לחזקות ומוכללות יותר ויותר. ככל שהן מתחזקות ונמשכות זמן רב יותר, כך הסיכוי להתפתחות של אפיזודה דיכאונית של ממש עולה.

מהם התסמינים לדיכאון?

דיכאון שנובע מפיטורין דומה, כמובן, לכל דיכאון אחר. התחושות העיקריות הן של עצבות ודיספוריה (דיספוריה היא עצבות שמלווה בכעס או ברגזנות). האדם חש שאין לו שום תקווה.

יכולים להופיע שינויים משמעותיים בדפוסי השינה (עודף שינה או חוסר יכולת להרדם או התעוררויות מרובות), ובדפוסי האכילה (ירידה משמעותית במשקל או עליה במשקל). הדימוי העצמי יורד מאוד, והאדם מפסיק להנות מכל פעילות, כולל פעילויות שנהגו להסב הנאה בעבר. בעיקר יש התרחקות והמנעות ממגעים חברתיים ובינאישיים. במקרים מסויימים, עלולים להתפתח אצל האדם הדיכאוני מחשבות חוזרות על מוות, רצון למות, ואפילו קיום של נסיונות אובדנייים.

מי בסיכון?

קשה לנבא מי האנשים שילקו בדיכאון כתוצאה מפיטורין, ומי חסינים מכך. ובכל זאת, אפשר לציין מספר גורמי סיכון, שמעלים את הסיכוי. ככל שהעבודה מהווה חלק משמעותי ועיקרי יותר מהגדרתו העצמית של האדם, ככל שיש לו פחות אלמנטים אחרים שמגדירים אותו (כגון משפחה, תחביבים, תחומי עניין), כך השפעתם של הפיטורים עשוייה להיות עזה יותר.

אנשים בעלי מאפיינים אישיותיים נרקסיסטיים עלולים לחוות פיטורין כפגיעה אנושה בדימוי ובערך העצמי שלהם ולפתח דיכאון. אנשים בעלי נטייה קודמת לדיכאון, דיכאונות קודמים, או גורמי חיים נוספים שעלולים לגרום לדכיאון נמצאים בסיכון גדול יותר.

מעניין שלמרות שדיכאון נפוץ יותר אצל נשים, דווקא גברים נוטים יותר לדיכאון כתוצאה מפיטורין- כנראה משום שחלקה של העבודה בהגדרתם העצמית משמעותית יותר.

דרכי התמודדות עם דיכאון

גם הטיפול בדיכאון שנובע מפיטורין דומה לטיפול בכל דיכאון. ראשית, ישנה אפשרות להסתייע בטיפול תרופתי. תרופות נוגדות דיכאון מהדור החדש (כמו פרוזק, ציפרלקס ודומיהן) יכולות לסייע מאוד.

בסיטואציה של פיטורין חשובה מאוד הסביבה המשפחתית והחברתית של האדם. אמפתיה, קבלה והבנה של אדם שפוטר, עם כל המשקעים שזה עשוי לעורר, מהותית ביותר ביכולתו של אדם להתגבר על המשבר הזה.

כאשר מגיעים למצב של דיכאון, יש מקום גם להסתייעות באיש מקצוע, לטווח קצר או ארוך, על מנת להתמודד עם התחושות הקשות שעולות. תמיד חשוב לזכור כי כל סוף הינה התחלה חדשה וזוהי אינה קלישאה בכלל.

אולי תהיה זו תקופה קשה ויהיה קשה להתניע וללכת שוב ושוב לראיונות עבודה ואולי גם להתאכזב מחדש, אך יש כמה טיפים חשובים שכדאי להכיר לפני שניגשים לראיון עבודה שאולי יכין אתכם טוב יותר לשלב הבא של החיים. בהצלחה!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פסיכיאטר-טיפול פסיכיאטרי

בשנים האחרונות נפתח לעולם נושא הפסיכיאטריה והמודעות לו עלתה. תוכניות הרדיו השונות וסדרות הפריים טיים בטלוויזיה עסקו ללא הרף בחשיבות הטיפול בו, מה שעודד את האנשים שחיו "בארון" לחפש רופא פסיכיאטר ולטפל בבעייתם הנפשית. אתר פסיכיאטר הוא המקום עבורכם לקבלת מידע מקיף בתחום.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן