תרופת הסרביום (בלעז Servium) הינה תרופת הרגעה המיועדת לטיפול בבעיות חרדה ומתח. היא שייכת לתרופות מסוג כלורדיאזפוקסיד (Chlordiazepoxide), והיא משמשת בטיפול הפסיכיאטרי אך גם לצרכי הרגעה רפואיים, כגון הפחתת מתחים לפני טיפולים פולשניים או לא נעימים. התרופה מגיעה בתצורת טבליות של 5 מ"ג או 10 מ"ג. כמו כן, הסרביום כלולה בסל הבריאות הממלכתי ועומדת בהגדרתו של חוק הביטוח בריאות ממלכתי, תשנ"ד – 1994.
לתרופות אלו ישנן לא מעט תופעות לוואי אשר חשוב להכירן, וכן במינונים גבוהים עלולה לגרום לחוסר הכרה ואף מוות. על כן, יש להיוועץ ברופא המטפל בכל הנוגע למינון ושימוש נכון.
השפעתה של תרופת הסרביום בטיפול
מצבים של חרדה עזה ומתח, מטופלים יכולים להגיע עד לכדי התקפי פאניקה, התנהגות אשר אינה אופיינית עד לכדי מסוכנת, עם תסמינים פיזיולוגיים כגון כאבי ראש, בחילות, הקאות, קוצר נשימה, כאבים בחזה ובמקומות שונים, בעיות בתפקוד מערכות שונות בגוף לרבות מערכת החיסון, הזעות, רעידות, עוררות ובעיות שינה, ועוד. מצבים אלו יכולים להיות חמורים דיים עד כדי כך שלא ניתן לטפל במטופל ללא מתן טיפול תרופתי.
תרופות הרגעה, וביניהן הסרביום, נועדו בכדי להפחית את מצב החרדה והתסמינים הנלווים לו, להביא את המטופל לכדי הקלה זמנית, וכך לאפשר לטיפול להתקיים. עם זאת, לתרופות מסוג זה ישנן גם השפעות ישירות על מערכות שונות בגוף ואופן תפקודן, כך למשל ייתכנו מצבים של דיבור לא ברור או מגומגם, רפלקסים ותגובתיות אטיים, שיקול דעת פגום אשר נובע גם הוא מהאטה והרגעת המערכות השונות, ואף הליכה מתנדנדת וחוסר יציבות.
תגובות בין-תרופתיות ותופעות לוואי
מאחר ותרופות הרגעה כגון הסרביום בעלות השפעה חזקה מאוד על הגוף והאדם, חשוב להיזהר מאוד בכל הנוגע למינון. במצבים של התמכרות לתרופה או שימוש יתר, בהחלט ייתכנו תופעות לוואי חמורות ואגרסיביות, עד לכדי מצבים של אובדן הכרה ואף מוות. כמו כן, תתכן התפתחות של תלות בתרופה באם היא נטלת באופן קבוע לאורך זמן, וגמילה מהשימוש בה עלול לכלול תסמינים פיזיולוגיים קשים, ובמצבים חמורים במיוחד אף פרכוסים עד מוות. על כן, במצבים אלו, יש לפנות לתכנית גמילה מקצועית ומוקפדת.
תופעות הלוואי בתרופות אלו יכולות לכלול קשת נרחבת של תחושות לא נעימות, כפי שהוזכר לעיל. עם זאת, אלו אמורות להיות זמניות ולחלוף במהרה, ובמצבים אלו חשוב לעדכן את הרופא המטפל בכדי שיוכל להיות במעקב ולהתערב במקרה הצורך. בכל מצב בו תופעות הלוואי מתמשכות או חריפות ומפריעות לתפקוד, יש לדווח באופן מידי לרופא המטפל.
אין לערבב תרופות הרגעה עם תרופות שינה, תרופות הרגעה אחרות, אלכוהול, וכן חומרים נוספים ללא התייעצות קודמת עם הרופא המטפל. בשל השפעותיה החזקות של הסרביום, תתכנה השפעה בין-תרופתית חמורה.
בנוסף לתופעות לוואי אלו, והסכנות הגלומות בהתמכרות ומינון יתר, לסרביום ותרופות הרגעה אחרות ישנה גם התכנות נמוכה לתגובות פרדוקסליות. במקרים מסוימים של נטילת התרופה, ייתכנו מצבים בהן השפעתה של התרופה תהיה בכיוון ההפוך לתכליתה, וזאת באופן לא צפוי. כך שבמקרים כגון אלו, תתכנה תופעות מפתיעות כגון פוביה, התנהגות תוקפנית ואגרסיבית, דיכאון ואף נטיות התאבדותיות.
בכל מצב של השפעה חריגה על התנהגות או תחושות נפשיות, יש להיוועץ באופן מידי עם הרופא המטפל. כמו כן, חשוב להיות במעקב ולתאם פגישות מוסדרות עם הרופא או הפסיכיאטר בכל הנוגע לשימוש בתרופה, שינויים במינון, השפעותיה והתחושות הנלוות לכך, וכל עניין אחר הנוגע למצבו הנפשי של המטופל בזמן השימוש בתרופה בפועל.